Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Dedektör Başlıkları Temel Bilgiler

Dedektör Başlıkları; Diğer bir değişle arama bobini, defineci tabiriyle arama başlığıdır, dedektörün altındaki büyük dairesel aygıttır, zemine değmeyecek kadar yakın olup sağa sola süpürme yaparsınız bunada sallama denir. Dedektör bobinleri ne kadar küçük olursa metali ayırma yeteneği buna paralel olarak yüksek olur.

Bir dedektör ne kadar derine iner sorusu burada son buluyor,

Dedektörlerin arama bobinleri ebatı arama derinliğini belirler, kısacası bobini yan çevirip toprağa soktuğunuzu düşünün ne kadar derine giderse metali bulma derinliği odur. Kısacası derinlik bobinin (başlığın) boyutu tarafından belirlenir. Tabi bu 1 parmak büyüklüğündeki metal için geçerlidir, daha büyük metallerde daha derine inebilir daha küçük metallerde ise bobin boyutuna bile varamayabilir. Bunu alt resimdeki grafikten anlayabilirsiniz.

Dedektör başlığı derinlik ölçüsü

Evet yukarı resimde gördüğünüz gibi

1. alan  sikkeyi temsil eder. bu parmaktan küçük metal olarak kabul edilir.

2. alan parmak büyüklükteki metali temsil eder, işte bu başlık ebat derinliğine eş değerdir.

3. alan kola tenekesi büyüklükteki metal, buda 2 başlık büyüklüğündeki derinliktir.

4. alan ise sandık büyüklükteki metal alandır. buda 3 başlık büyüklüğündeki derinliktir.

Kısacası bir dedektörde neyi ne kadarda tespit edeceğinizi kullandığınız başlık (bobin) büyüklüğünden anlayabilirsiniz.

Temel olarak 5 farklı arama bobin türü vardır. Konsantrik, Imaging, Mono, Çift-D ve 2-box.

Dedektör Başlıkları Kullanım Alanları

1- Konsantrik (monolob) Bobin: Bu bobinler iki eşmerkezli halkadan oluşurken biri iç kısımdadır, bir iç daireye ve bir dış daire tel sargısına sahiptir. Arama modeli koni biçimindedir ve hedefleri doğru bir şekilde saptamak için kullanışlıdır. Çok fazla mineralli zeminlerde parazit yapabilir. En çok kullanılan bobin modelidir.

2- Imaging: Konsantrik modelinin gelişmiş bir versiyonudur gerçek hedef derinliği algılaması ve gerçek hedef boyutlandırma yetenekleri için gerekli olan ek hedef bilgileri dedektöre sağlar.

3- Çift-D Bobin: DD bobinlerinin yan yana iki D-şeklinde emitörü vardır. Kısacası 2 D’nin birleştirilmesiyle oluşturulmuş halka denilebilir. iki adet D’nin şeklinde iki örtüşen tel sargısı vardır. Double-D bobininin faydaları ağır mineralize zeminlerde derinlik, hassasiyet kaybı yaşamadan sağlıklı bir şekilde çalışan çok kapsamlı bir bobin modelidir.

4- Mono: Mono bobin sadece Darbe İndüksiyon (Pi-Pulse) dedektörlerinde bulunur ve konsantrik konfigürasyonun farklı bir modelidir. Tekli bobin, TX ve RX bobinleri birlikte ya da hem TX hem de RX olarak etki eden tek bir bobinle çalışır.

5- 2-Box: 2 kutu konfigürasyonda TX ve RX bobinleri fiziksel olarak birkaç feet aralıktadır. Derin ve büyük gömülü nesneleri tespit etmek için en iyi seçimdir.

Bu  farklı bobin çeşitlerinin sinyali yayma şekilleride birbirinden farklıdır.  Aradaki farkları sadece profesyonel kullanıcılar bilir ve kullanır, acemi bir kullanıcı bobinler arasındaki farkı anlaması bira zor olur.

Genel olarak konuşursak, kullandığınız arama bobini ne kadar büyükse, derinlerdeki metali bulma şansınızda o kadar yüksek olur. Lakin büyük bobin mineralli zemin dediğimiz çör çöpün bol olduğu yerde sağlıklı çalışmaz sürekli sinyaller üreterek kullanıcıyı çileden çıkarabilir.

Bunun nedeni, daha büyük bir arama bobini daha büyük bir arama alanı oluşturmasıyla alakalıdır, Yani bobin altında tek metale denk gelirse doğru tepkiyi verir arama başlığı büyük olunca arama alanıda büyük olur, bobin birden fazla metale denk gelindiğinde sağlıklı çalışmaz sürekli karmaşık sinyaller üretmeye başlar. Eğer temiz bir arazide kütle bir metal arıyorsanız burada büyük bobin işinizi görebilir.

En ideal başlık ölçülerine gelince buna ölçü vermek doğru olmaz. doğru başlık zeminin yapısıyla alakalıdır. mineralli zeminlerde küçük başlık, temiz zeminde büyük başlık kullanılabilir.

Dedektör Başlıkları, dd ve monoloop
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.