Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Define İşaretleri Ne Anlatıyor, Gömüyü Nasıl Buluruz

Definecilik meşakkatli bir iştir, ne aradığını bilmez isen nasıl arayacağınıda bilmezsin. İşaretler çoğu zaman ne olduğu hakkında bilgi verir. Elinizde yuvarlak oyma varsa mezar ararsınız, Üçgen varsa oda ararsınız, kilise varsa mahzen ararsınız, değirmen varsa değirmen taşını ararsınız..

Örnek olarak değirmende mahzen aramak doğru değildir, değirmende değirmenci parası vardır, değirmen taşı aranır, arklar, oluklar ve savak yerleri aranır, değirmende domuzluktan dökülen suyun arkasına bakılır, çark evi, yüklük, şeytan teknesi, değirmen odası, değirmen gömmesi buralara bakılır, para buralardadır.

Kilisede ise her şey çok farklıdır, kilisede mahzen aranır, çan aranır, horasan sıvalı yerler aranır. Kilise eşyalarının ve baş papazın bulunduğu odalar bulunmalıdır.

Kısacası bir defineci öncelikle nerede ne arayacağını mutlaka bilmelidir. Ne aradığını bilmeyen defineci boşa zaman tükettiği gibi aptala dönüşür. Ne işareti çözebilir nede yer tespiti yapabilir. Durum böyle olunca define bulmak hayalden öteye gitmez.

Aslına bakılırsa define işaretleri çözümü çokta zor bir konu değildir. Size gerekli olan bu işin temel yapısı hakkında biraz bilgidir. Gerçek olan şuki her işaret mutlaka yön verir. Bu yönleri bulmak için işarete iyi bakın. İşaret üzerinde dikkatinizi çekecek farklı noktalar mutlaka vardır. Mesela işaret üzerinde olması gerekenden daha uzun yada kısa duran noktalar. Yine benzer şekilde olması gerekenden silik yada belirgin noktalar. Aynı şekilde uzun yada kısa gördüğünüz noktalar bunların hepsi işaret çözümünde önem arz eder.

Define İşaretleri Çözme Tekniği

Birde define işaretlerine çözme tekniği vardır bunu iyi yapan defineci yönü kolayca bulabilir. İşaret üzerinde her şey normal ama biyer var olması gerektiği gibi değildir. Mesela civcivli tavuk işareti vardır, tüm civcivler tavuğun arkasında iken biri sırtında ve ters tarafa bakar buda net yön işaretidir.

Topal ayı dediğimiz ayı işaretinin tüm uzuvları eşit yapılmış sadece bir ayak eksik ise buda yön veren işarettir, burada yapmanız gereken, ayak geriye doğrumu kıvrık ileriye doğrumu, kısacası yoğunlaşacağımız bölge ayının olmayan ayağıdır…

En sık raftlanan diğer işaret ise devedir, deve işareti çözerken yukarıda belirttiğimiz gibi fark nerede çözüm orada yolunu izleyeceğiz.

İlk bakmamız gereken nokta deve tek hörgüçlümü çift hörgüçlümü. Bununla beraber yürüyen devemi, oturan devemi, önünde çoban varmı ? Eğer çoban varsa asasıda vardır, bak bakalım çobanın asası nereyi gösteriyor..

Bu genelde karşı tepedir zirve tepeye çık mal orada. Birde bu deve yoz deve değil yük devesidir, bu tepeye çıkan bir patika yol vardır bu yola deve bağırtan yokuşu denir. deve yatan deve ise bu zaten kolaydır, yatan devenin parası ya hörgücün içinde yada karın altındadır bu en kolayı.

Saklanan İşaretler

Birde saklanan işaretler vardır bunlara dikkat edeceksin. Mesela işaret y işaretidir sen Y düşünerek çözüm üretmeye çalışırsın ama işaret aslıda V işaretidir. Burada saklanma özelliğine sahip işaretler hangileri onları bilmeliyiz. Ona göre ana işaret içinde saklanan işaret varmı ona bakacaksın.

Bunun diğer örneği ok işareti ucundaki mızrakta saklanan v işareti, yine benzer şekilde tavuk gagasında saklanan v işareti bunun bir çok örneği vardır saklanma özelliğine sahip işaretlerin başında V işareti gelir siz işaretinize bakarken işareti kafanızdan kısım kısım silin içeride v işareti arayın eminim çoğunda denk geleceksiniz.

Yön ve Mesafe Veren İşaretler

Çözümde size yardımcı olacak diğer konu işaretler 3 farklı kategoriye ayrılır, bazıları yön verirken bazıları mesafe vermektedir. Bazıları ise ne yön nede mesafe sadece aradığınızın ne olduğunu söyler. Mesela nal işareti varsa bu paradır, nal işaretinde mezar, oda, mahzen ararsanız yanılırsınız.

İşaretlerin ortak noktası canlı cansız ya da geometrik işaretlerde mutlaka V, U ya da O vardır. Kısacası define yeri bu harflerde şifrelenmiştir. Bu harfler gömünün bulunduğu yerin açısını, uzaklığını vermektedir. Ölçü birimi olarak arşın 70 cm. karış 23 cm. kullanılmıştır.

Örneğin; eşkiya sin de adı geçen çolak papaz onun işareti çeşmede olduğu gibi gömüye çok yakın bir alanda mermerden heykeli de çıkmıştır. Heykelde kollar V yapıp bir kol dirseğe kadar diğer kol ise ona nispeten 10 cm. kadar daha kısadır. Ama gömüsü her iki V yapan kolların açısındadır.

İşaretler genellikle gömünün bulunduğu araziyi şekli ve metre kare cinsinden ölçümünü verir. İşarete olan bu arazinin orta merkezine olan uzaklığını da verir. İşaret aynı zaman da pusula gibidir. Mutlaka her işarette yön vardır.

Gömü işaretlerine bakma tekniğinde, bir çok püf noktalar var. işaret sahibi ve yorumlayanlar sadece işarete yoğunlaşıyorlar. İşaretle beraber işaretin yapıldığı yüzeyide dikkate alınmalıdır. Bu yüzeyi görmeyip sadece işaretle meşgul olunsa, bu işin bir ayağı eksik sayılmış olur.

  • İşaretin yapıldığı yüzey, mal yerinin % 40 anlatır. İşaret %20yi anlatır.

İşaretli Kayaklarda Şunlara Dikkat Edelim

  • -işaretin açısı ve açısının yönü ?
  • -kayanın yüzeyin genişliği ?
  • -kayanın yüzeyi düzmü ?
  • -kayanın yüzeyi engebelimi?
  • -işaret kayanın yüzeyine göre, küçükmü yapılmış ?
  • -işaret kayanın yüzeyine göre, büyükmü yapılmış ?
  • -işaret kayanın yüzeyinin, neresinde bulunuyor ?
  • -işaret kayanın alnınamı yapılmış ?
  • -işaret kayanın ayak altına, gelecek yerinemi yapılmış ?
  • -işaretin kayası, meyillimi ?
  • -işaretli kaya düzmü ?
  • -işaretinn yanındaki, doğal görünmülü yardımcı işaret varmı ?

İşarete bakarken işte yukarıda saydıklarım tümünü ele almak gerekiyor. Bu sayılanlara dikkat etsek, bunlar işaretin çevresinin haritasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.