Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Altın Nasıl Oluşur, Doğal Altın Arama Yöntemleri

Altın Arama

Altını değerli yapan en önemli nedeni ise nadir olmasıdır. Korozyona direnci, elektrik iletkenliği, dövülebilirliği ve güzelliğidir. Altının gerçek kökeni Dünya’nın oluşumuyla aynıdır.

Altın Nasıl Oluştu, Altın Yatakları

Altın atıl bir elementtir, bu sebepten dolayı oluşmaz, yer kabuğunda bulunan doğal kayaçlarda bulunur. Altının oluşumundan bahsederken , aslında altın yatakları, altın cevherleri ve altın damarları dünya var olduğundan beri vardır.

Dünya oluştuğu ilk yıllarda altın sıcaktan erimiş haldeydi; soğudukça altın dahil cıva türü ağır elementler dünyanın merkezine battı. Bu nedenle bilim adamları, altının büyük çoğunluğunun erişilemez olduğunu, çekirdeğinin derinliklerine yerleştiğini söylüyor. Yüzeye yakın bölgede 1 milyon ton altın olduğu tahmin ediliyor.

Dört temel altın yatağı türü vardır.

  • Maden damarı
  • İntrusive
  • Alüvyon
  • Kırmızı kil

Damarlar

Lode altın yatakları, dünyanın tektonik plakalarının çarpışmasından kaynaklanır. Tektonik plakalar çarpıştığında magma yukarı doğru itilir ve soğuyarak metamorfik kayaçlar oluşur.

Metamorfik kayaçlar, hidrotermal suyun aktığı doğal fay hatlarına sahiptir. Bu su erimiş altını su soğuyana kadar kaya çatlaklarına taşır, bu da altının katılaşmasına ve metamorfik hale gelmesine neden olur.

Kayaç Altın

Magma, içindeki altın kaya duvarlarına nüfuz eder. Magma soğuduğunda, mevcut kaya içinde altın dahil olmak üzere yeni kaya ve mineral katmanları bırakır.

Plaser Altın (Alüvyon)

Plaser altın, suyun kayayı aşındırması sonucu ortaya çıkar. dere yataklarındaki taşkınlar sonucu kayaların aşınmasıyla ortaya çıkan altın türüdür. Büyük akıntıların geniş alana yayılması sonucu oluşan durgunluk altınların en çok arandığı yerlerdir.

Kırmızı kil

Kil tipi kayaçların çözülmesiyle ortaya çıkan altın türüdür. En çok Avustralya bölgesinde olur. .Paslı kırmızı bir görünüme sahiptirler ve genellikle hem sıcak hem de tropikal bölgelerde bulunurlar.

  • Alüvyon Plaser – nehir ve dere tortusunda oluşur
  • Eluvial Placers – yerinde ayrışma ile oluşur (çölde yaygın bulunur)
  • Artık Plasterler – hardrock kaynağında veya yakınında bulunur
  • Beach Placers – plaj kumlarında bulunan ince altın yataklarıdır.
  • Sel suları – aşırı sel sularıyla taşınan altınlar

Altın Arama Hobisi

İnsanların hem eylenebileceği; aynı zamanda potansiyel olarak para kazanabileceğiniz en güzel hobi definecilik ve doğal altın aramadır.

Yeni başlayanlar genellikle evlerine yakın nehre veya dereye giderler, biraz kaydırma yaparlar, altın bulamazlar ve daha sonra altın bulunacaklarını sanarkar. Aslında bu iş öyle basit değildir, raconu bilmediğin zaman altın bulmak zorlaşır.

Gerçek şu ki, bulunmayı bekleyen tonlarca altın var, asıl olan onu nasıl bulacağınızı bilmelisiniz. Şimdi konumuza geçelim.

Dere Yataklarında Altın Arama Yöntemleri

Altın bulmak için Türkiye altın yataklarını araştırmalısınız, özellikle hangi derelerde altın var tespit edip buralarda araştırma yapmalısınız. Bu şekilde araştırma yaparak arayanların daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.

  • Bunrada şunuda belirtmekte fayda var, iklimler değişiyor sel su su taşkınları altın arayanlar için yeni sahalar meydana getiriyor. Gelecekteki en popüler hobi dere yataklarında altın aramak olacağını söyleyebilirim.
Tava ile Altın Arama

Dere yataklarında altın ararken kullanacağınız kab çok önemlidir. Resimde görüldüğü gibi kabın bir tarafının merdiven şeklinde olmasına dikkat edin. Altın ağır bir metal olduğu için kabın tabanına oturarak bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Kaydırma yaparak altın bulmanın bazı ip uçları.

  • Kaba malzemeyi doldurun ve elinizle inceltin.
  • Tüm kilin parçalandığından emin olun
  • Altının tabana oturmasına yardımcı olmak için çalkalamaya başlayın.
  • Kabı eğerek üstte kalan hafif toprağı boşaltmaya başlayın.
  • Bu işlemi sürekli tekrarlayarak hafif mineralleri tavadan boşaltın.
  • Kabın merdiven yataklarında altın olup olmadığını kontrol edin.
altın bulma şişesi örneği

İnce altın tozunu bulmak için bir enfiye şişesi kullanın, şişenin resimdeki gibi dar ağızlı ve içi görünebilir cam olmasına dikkat edin.

Altın Arama yöntemleri

Daha büyük malzemelerle arama yapmak istiyorsanız resimdeki kaydırma malzemesi işinize yarayacaktır. bu şekildeki büyük boyutlu malzeme ile çalışırken birde kürek bulundurmalısınız, kasayı kürekle doldurup çalkaladığınızda altın daha ağır bir metal olduğu için tabana oturacaktır. Savak yerinden hafif malzemeleri dışarı attıktan sonra tabanı kontrol edebilirsiniz.

  • Derenin neresinde altın olacağı ile ilgili size önemli bir ip ucu vermek istiyorum

Akıntının güçlü olduğu yerde altın aranmaz, tam olarak akıntının yavaşlayıp durgunlaştığı yerlerde aranmalıdır. Buralar balıkların yoğun olarak yaşadığı yerlerdir. dere yataklarında balıkların yoğun olduğu yerler altın aramanız gereken yerlerdir.

Dere suyunda altın aramak her zaman verimli olmayabilir, suya girmeden dere kenarlarında altın aramakta mantıklıdır. Kışın suyun daha yüksek seviyelerde olduğunu hesaba alarak, şu an suyun olmadığı yerde altın olmaz dememiz yanlış olur. Akıntı suları kışın ne kadar yükseliyorsa oraya kadar araştırma yapmanız daha doğrudur. Bunu yaparken kışın akar yazın kurur dereleride dikkate alın.

Kaya İçinde Altın Arama

Üst resimde gördüğünüz gibi, Altınları kayaçlardan ayırmak için onları kırmanız gerekecektir.

Kayaç aralarında veya içinde altın arıyorsanız o zaman sağlam bir havana ihtiyacınız olacaktır. Üst resimde gördüğünüz havana kayaçları koyum onları un haline getirebilirsiniz. Bu şekilde kayaçlarda bulunan altınları kolayca ayırabilirsiniz.

Dedektör

Altın aramaya karar verdiyseniz yanınında mutlaka altın dedektörü bulundurmalısınız. Dikkat edin normal definecilerin kullandıkları kalıntı dedektörü ile altın dedektörleri farklıdır. Altın dedektörleri yüksek frekansla çalışır. En az 30 khz frekans içeren dedektörler tercih edilmelidir.

Gideceğiniz Yer Hakkında Bilgi Edinin

Google Haritaları kullanarak gideceğiniz yer hakkında bilgiler edinmelisiniz. Surfer, OpendTect , RockWorks, PetraSim TOUGH2 türü programlar ile google haritaları çok daha net hale getirebilirsizin.

Altın Aramak Yasalmı

Altını bulmak için önce altının nasıl oluştuğunu bilmeniz gerekir. 2. adım ise bulduğunuz altınla ilgili hak talebinde bulunmanız gereklidir.

Altın bir madendir altın aramanız için maden ruhsatına ihtiyaç duyabilirsiniz. Dere yataklarında arayacağınız küçük çaptaki altınlar için ruhsat almanız gerekmeyebilir. Bu konuyla ilgili uzman görüşlerine baş vurmalısınız.

Hak talebinde bulunmak, hassasiyet gerektiren yasal işlemdir. Bazı insanlar yasaları yok sayarak izinsiz araştırmalar yapıyor. Sizin bunu yapmanızı önermiyoruz.

Altın yumuşak bir metaldir. Yüzyıllar boyunca dünyanın derinliklerinde saklanan altın, insanlığın gizli arzusunu ortaya çıkarma yeteneğine sahiptir. Özellikle bayanların altına olan arzusu tarih boyunca var olmuştur.

Yorumlar

  1. Anonim dedi ki:

    Altın dünyada oluşmaz geri zekalı :))

  2. Anonim dedi ki:

    Kuş beyinli doğru okuda yaz bende dünyada oluşur demiş diye baştan sona okudum. adam zaten dünyada oluşur dememişki nerenden uydurdun bunu bide beni baştan sona okuttun

  3. Anonim dedi ki:

    Basit dille anlatmak gerekirse; altını siyanür ile birleştirişsen kati halden sivi hale gelir ve siyanür altını çözeltinin içine alır. kısacası altın sıvı olur. çinko tozu ile cokertme veya elektroliz yöntemi kullanilarakta saf olarak geri elde edilir.. Altın madenlerinde siyanür bu yüzden kullanılır..