Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

En Çok Altın Bulunan Dere Yatakları, Altın Bulan Dedektörler

En Çok Altın Bulunan Dere Yatakları

İklimlerin değişmesi sonucu dere yataklarındaki taşkınların arttığını söyleyebiliriz, önümüzdeki yıllarda dere yataklarında doğal altın aramanın çok popüler hale geleceği tahmin edilmektedir.Şimdi sizlere Türkiye’de en çok altın bulunan dere yataklarından bahsedelim.

Altın Bulunan Dere Yatakları

Manisa salihlide bulunan sart çayı ve çevre akarsuları Türkiye’nini en çok kırıntı altın cevherlerinin bulunduğu yerdir. Buna benzer çok derede altın vardır ama sart çayı ve çevresi bambaşkadır. lidyalılar bile altının bolluğundan altın para basmıştır bu dere Türkiye’de ilk sıradadır. Yine Manisa sadece soma da 100 ton altın olduğu tahmin edilmektedir.

2-Akıllıçay: Hatay’ın güneyinde alüvyonlar içinden akan Akıllıçay boyunca alüvyonlar içinde altın bulunmaktadır.

3-Darphane-Kazıkkaya Altınlı Plaseri: Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Darphane mevkiinde Ortahale deresinin üst sekilerinde nabit altın saptanmıştır.

4-Demirköy Demirli Plaseri: Kırklareli-Demirköy İlçesinin 3 km. Doğusunda bulunan kırıntı yataklarda bol miktarda altına rastlanmıştır..

Bunlar önde gelenler. ege bölgesi komple altın yatağıdır, doğu karadeniz, sivas, ankara, adana, nigde yine bolca altının bulunduğu yerlerdir.

Dere Yatakları altın bulma

Dere Yataklarında Altın Bulan Dedektörler

Dere yataklarında altın bulmak için kullanmamız gereken dedektör ile definecilik yaparken kullanmamız gereken dedektörler birbirinden farklı olur. Dere yatağında kullanacağımız dedektör altın dedektörü olması lazım. Yüksek frekansla çalışan dedektörler, en az 30 khz frekans gerekir. Daha altı frekansla dere yataklarında altın bulmanız biraz zor olur.

Definecilerin kullandıkları dedektörler kalıntı dedektörüdür bunlar düşük frekas içerir, gümüş ve bakır gibi diğer değerli kalıntı parçaları bulur. Dere yatağında kullanacağımız dedektör sadece altına duyarlı olması lazım buda çok yüksek frekans gerektirir. XP ORX ve Çok Frekanslı Minelab modelleri bu işte en iyilerdir. Fisher gold bug 2 combo buda işinizi görecek yüksek frekanslı dedektördür. Garret at gold altın için yapılmış dedektördür.

Dere yataklarındaki altınlar diğerleri gibi büyük parça olmayabilir, bazıları iğne kadar büyüklüğündedir. Bu parçaları görebilmesi için frekansın çok yüksek olması gerekir. 40 khz frekans en ideal frekans ayarıdır.

Dere yataklarında altın arayacak arkadaşlar dedektörlerinin su geçirmez olmasına dikkat etsin. En azından başlık su geçirmez olması sizin için iyi olur, dere suyuna yakın çalışacağı için ıslanıp bozulabilir.

Altın diğer metallerden ve taşlardan ağır olduğu için yüzeyde bulunması biraz zordur, genelde altta olur. Dereler kışın yağmur sularıyla taşıp kuvvetli akarak altınları ve diğer madenleri açığa çıkarır. Türkiye’deki dereler altın bakımından oldukça zengindir.

Dere yataklarındaki altınlar volkanik kayaçlar arasında olabilir, oluşum sırasında kayaç arasına sıkışmış damar şeklinde altın bulmanız olağandır. Dedektör taşa öttüğünde taşı kırıp içinde bişey yok sanmayın, aslında vardır. Taşı iyi inceleyin ince damarları görürsünüz. Bunları iğneyle sıyırıp akşama kadar 2-3 gram altın bir araya getirebilirsiniz. Bazen küçük parçalarada denk gelebilirsiniz. Burada önemli olan hangi derede altın var onu bulun, gerisini günümüz dedektör teknolojisine bırakın.

Dere Yataklarında Altın Aramak Suçmu

Madenler 6 ana guruba ayrılmaktadır Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom ve Civa 4. gurup madendir. Bu durumda dere yataklarında altın aramak için maden ruhsatı almanız gerekebilir. Vereceğimiz bilgiler yetersiz olabilir, araştırmalarınıza devam edin.

MADEN KANUNU

Madde 1

Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hüküm ve tasarrufu altında olan maden kaynaklarının, milli menfaatlere uygun olarak aranması, işletilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere Bakanlık tarafından belli bir süreyle hak verilmesi, Maden Kanununun uygulanması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Madde 2

Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticari değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre madendir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.