Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Lahit Mezar İşareti

Üzüm işareti lahit mezar olma şansımızı arttırır. Koç ve koç başı yine lahit olma ihtimalleri arasındadır. İnsan başı, yele, geyik, karaca  gibi semboller yine lahite biraz daha yatkın işaretlerdir. Gemi çapası, balık, güvercin, P işareti, alfa ve omega işareti zaman zaman lahit işareti olarak kullanılmıştır.  Şimdilik aklımıza gelenler bunlar, aklımıza gelmeyenler mutlaka vardır .

Şu işaret lahit, şu işaret kaya mezarıdır diye kesin bir veri yoktur. Normal yuvarlak oyma bile lahit mezar işareti olabilir. Ayırabildiğimiz tek mezar türleri oda ve normal toprak mezar türüdür. Kare,  dik dörtgen ve üçgenler  oda mezarı verir diğerleri  toprak mezarı verir. Sadece bunu ayırabiliriz. Bunun dışında şu lahit mezarıdır diye ayırabileceğimiz net bir işaretimiz yoktur.

Lahit Mezar İşareti gemi çapası
Lahit Mezar İşareti üzüm salkımı

Haç, kelebek, istavroz gibi bir çok mezar işareti daha vardır. Bunlarda mezarın ne tür bir mezar olduğu hakkında çok bir bilgi vermez. Sadece statü yüksek yada gelir düzeyi düşük gibi ayrımlar yapabiliriz. Mezar işareti bulunur yer tespiti yapılır  içeriden oda mezarda çıkabilir lahitte, zemin altı kaya mezarda çıkabilir. Bunu kestirmek zordur.

Normal büyüklükteki bir yuvarlak oymanın mezarı orta gelir düzeyine sahip kişilerin mezarı diye adlandırırız. Haç ve üçgen varsa bunu gelir düzeyi yüksek kişilerin mezarı deriz. Bu tür mezarlardan değerli eşyalar çıkar lakin mezar türü hiç belli değildir bi bakarsın oda bi bakarsın lahit orası şansa kalmıştır.

alfa ve omega

Lahitleri Tanıyalım

Lahitler taş, pişmiş toprak, kurşun, bronz, alçıyla sıvanmış tahta veya mermer gibi malzemelerden yapılırdı. Ancak bunlar arasında, lahit maliyeti en yüksek ve en değerli malzeme hiç kuşkusuz mermerdir. Lahit ya da tekne/sanduka denen bu mezarların dış cephe ise genellikle mimari (tapınak, anıt, mezar vs.) yapıları andıran bir süslemeye sahiptir. Çoğunlukla girland denilen süsleme motifleri (ki bunlar arasında portre veya mask başları, öküz başları, çiçek vb. vardır) ya da sütunlar ve bunların arasında insan heykellerinden oluşan ayrıntılar olabilmektedir.

Lahit yapımı düşünülenden çok daha meşakkatli bir işti.

Lahit Yapımında Kullanılan Malzemeler, Cesedin Yakılması ve Küllerin Saklanması, Ölülerin Gömülmesi, Lahitlerin Biçimleri ve Adlandınlmaları, Yapım Tekniği-Boyama, Lahitlerin Yerleştirilişi, Lahitlerin Stoktan Çıkarılıp Hazırlanması, Ismarlanması, Maliyet, Lahitlerin Üzerindeki Yazıtlar, Lahitlerin Üzerindeki Portreler, Biçimlerin, Süslemelerin ve Sahnelerin Örnekleri, Betimlemelerin Anlamı, Genel ve Bölgesel Lahit Grupları gibi konular lahitleri daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır.

Yorumlar

  1. Necdet dedi ki:

    Slm admin simdi birisi geldi benim evime çubuklara tarama yaptı bi nokta buldu dediki burda bir lahit mezari var ama herhangi bir işaret yok ben 1.50 cm kazdim ilk kazdigimda yarım metre sonra kırs çıktı şimdi kirs yavaş yavaş koyulmak başladı ve beyaz beyaz kaya demimde ona benzer bişeyler çıktı ve sertlesmeye başladı napmali yim bana çok acil yardimci olursaniz sevinirim saygilar

  2. Anonim dedi ki:

    Hiç bekleme yapma devam et

  3. Cajir dedi ki:

    Ben taş buldum uzerinde işaretler var

  4. Anonim dedi ki:

    Daire içinde p var yanındada K var

  5. Anonim dedi ki:

    Selam yilar once ev yaparken bir yuvarlak taş buldum taşı kaldırdı kuyu şeklide aşağı indikc derinlesiyor icinc mil kum var sarı biraz nemli baya için boşaltım ama daha devam ediyor kum cikmay buranın altında layt mezar olan şansı varmı