Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Mineral Nedir, Toprak Ayarı Önemi

Metal dedektörleri metal tespiti için tasarlanmış elektronik aletlerdir. Çok geniş bir kullanın yelpazesine sahiptir.

Metal dedektörleri metal tespiti için tasarlanmış elektronik aletlerdir. Çok geniş bir kullanın yelpazesine sahiptir. Bu cihazlar en çok defineciler tarafından kullanılır. Bu cihazlardan verim almak için toprak ayarı (zemin ayarı) mutlaka doğru yapılmalıdır.

Mineral Nedir

Mineral dediğimiz toprağın doğal yapısında bulunan oksitlenmiş çeşitli metal parçalardır. Bu daha çok kumlu ve kırmızı topraklarda bulunur. Alt resim grafiğinde gördüğünüz gibi mineral ve aradığınız metal bir arada olması durumunda nasıl bir manyetik alan oluşturduğunu anlayabilirsiniz.

dedektör sinyal, mineral grafiği

Yanlış sinyallere bazen sahte sinyal bazende parazit denir.

Yanlış sinyaller en çok, manyetit ve hematit gibi doğal olarak oluşan demir oksitlerden kaynaklanır. Magnetit, plaser altın yataklarında sıkça görülen bazı kayaçların temel bileşenidir. Her dedektörde manuel toprak ayarı vardır, ilk etapta bunu kullanmalısınız. Toprak aşırı mineralli ise ayarı manüel olarak değiştirebilirsiniz. Bir bölgeden diğer bölgeye geçtiğinizde toprak yapısı farklı ise burada tekrardan topraklama yapmanız gerekebilir. Öğütülmüş mineralizasyon aşırı ise, dedektörünüzün hassasiyetini azaltarak çözüme gidin.

İşte bu tüm dünya dedektör kullanıcılarının en büyük sıkıntılarından birisidir. Bu mineral-ize bölgeler düşük frekanslı dedektörlerin oluşturduğu elektromanyetik dalgaları kesintiye uğratır ve sahte sinyaller üretmesine neden olur. Bir başka deyişle altın yada diğer değerli metaller üzerinde  katman oluşturarak  dedektörün görmesini engeller.

Toprak Ayarı

Toprak ayarı zemindeki mineralleri tanıması ve gereksizleri ortadan kaldırıp doğru hedefleri okumasına izin veren bir işlemdir. Bu ayar iyi yapılırsa dedektör sadece topraktaki doğal olmayan metallere odaklanır, bu ayarın iyi yapılamaması durumunda dedektör toprağın özünde bulunan demir ve diğer çeşitli madenlere tepki verecek sürekli gereksiz sinyaller üretecektir. Kısacası toprak ayarını iyi yaparak zemindeki mineral oranını bulup dedektörünüzü bu minerale dengelemeniz gereklidir. bunu doğru yapamadığını sürece dedektörünüzden verim almanız oldukça zordur.

Dedektörlerin çoğunda 3 yada 4 farklı toprak ayarı bulunur

Hazır Ayar: Dedektötrü açtığınızda fabrika ayarlarıyla gelen denge ile açılır, Bu ayar genel toprak çeşitlerine en çabuk adapte olan ayardır.

Otomatik Ayar:  Bu ayarda cihaza toprak ayarı yapmanıza gerek yoktur tüm ayarları cihaz kendisi yapar. en sık ve en verimli ayar budur.

Manüel Ayar:  Mineralli zeminlerde kullanmanız gereken ayar budur, Bu toprağın yapısına göre manüel olarak sizin tarafınızdan yapılacak ayardır. Genelde otomatik ayarın yetersiz kaldığı zaman yapılır. burada şöyle bi ayrıntı vardır bu ayar kalıcı olmaz her 20-30 dakikada bir tekrar kontrol edilmeli cihaz yeniden ayarlanmalıdır. Bu ayarın bir diğer dezavantajı ise cihaz derinlik kaybı yaşar, aslında en güzel ayar otomatik ayardır. Ne varki bazı topraklarda mineral çok olduğu için mecburen manüel kullanmak zorunda kalırız.

Dedektör kullanırken toprak ayar sıklığını ortalama 20-30 dakikada bir tekrar yapmanız önerilir, eğer cihazınız otomatik ayardaysa buna gerek yoktur. Eğer cihaz otomatik ayarda sürekli sahte sinyaller üretiyorsa işte bu mineralin habercisidir bunun çözümü bir an önce manüel ayara geçmektir.

Mineral aslında dedektör kullanıcılarının başının belası değil üretici firmaların başının belasıdır. mineralli zeminde iyi performans sergileyen dedektör ürekmek hiçte kolay değildir, Bunu son yıllarda başarmış en verimli model xp deus, xp 35 güncellemesi denilebilir.

Başlık ve monitör ara kablosunu sapa sabitlemeyi unutmayın. aksi takdirde sahte sinyaller alabilirsiniz. Alt resimdeki gibi yaptığınızdan emin olun.

 başlık kablosu kullanımı, Mineral Nedir, Toprak Ayarı Önemi

Büyük bobinler parazitlere karşı çok hassastır, Ayakkabılarda ve giysilerde metal parçaların bulunması bobinin dengesini etkileyebilir. Küreklerin bobinlerden mümkün olduğunca uzakta tutulması önerilir. Genellikle, cep telefonu şebekeyi kaybettiğinde, bobine bir sinyal verir. Şebeke kararsızsa, cep telefonunu kapatmanız veya “Uçuş” moduna geçirmeniz önerilir. Dedektörle arasındaki mesafe 20 metreden daha fazla olması gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.