Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Oyma İşaretlerindeki İlginç Şifreler ve Çözümü

Yaklaşık 10 yıldır yaptığım oyma işaretleri araştırmalarımda hiç akla gelmeyecek Şifreler ile karşılaştım. Daha anlaşılır olması için tüm resimlerin köşesine ana kayanın bir şeması var. Biz sadece  karma karışık kanallar ve oymalar görürüz. Aslında birbirinden bağımsız insan, hayvan yada bir nesnenin figürü olduğunu fark ettik. Uzatmadan resimli anlatıma başlayalım.

Oyma İşaretlerindeki İlginç Şifreler ve Çözümü

Üst resme ilk baktığımızda çok önemsiz  görünen basit işaretler var. Tabi bunlar zamanla kayanın deforme olması sonucu netliğini kaybetmiş işaretlerdir. Şimdi burada birbirinden bağımsız 3 işaret gurubu vardır.

a- Karşı köşedeki yan yana 3 oyma var.

b- Yine aynı benzer şekilde sağdaki ince kanallarla bağlanmış yine 3 oyma var.

c- En önemlisi sol alttaki 2 oyma,

İşte bu bizim yeni tecrübelerimizden bir tanesidir. Alt soldaki 2 oyma aslında gözlüktür. Dikkat ederseniz bu 2 gözün biri ağlıyor. Ağlayan gözün göz yaşı tarafına giderseniz bu 2 oymanın 2 mezarını bulursunuz. Alt resimdeki tümülüs ağlayan gözün mezarıdır. Tümülüs 2 odalı.  Diğer gurupların mezar yerleri hakkında net bilgiye sahip değiliz. Sadece buradaki mezarların guruplar şeklinde defnedildiğini, her gurubun mezar yerleri ayrı ayrı olduğunu anlayabiliyoruz.

Şimdi şemaya iyi bakın sağ üstteki çizdiğimiz 3 oyma aslında 8 li gruptur. Burada ana mezar 3 kişiymiş bu yüzden 3 oyma ince kanallarla birbirine bağlanmış. Yandaki 5 küçük murç yine bu guruba ait. Fakat statü biraz düşük aile bireyleri olduğu için ana gurup yanlarına gelişi güzel dizilmiş.

Üst resim 2 oymaya ait tümülüs mezardır, ağlayan oymanın göz yaşı bu mezarı göstermektedir.

2. Şimdi üst resme dikkat edin. Önce kayadaki işaretleri görmeye çalışın, Sonrada resmin köşesindeki şemaya bakın. Siz şemadaki işaretlerin tamamını görebiliyor-musunuz ? Tabiki hayır. Biz kayayı dikkatle incelediğimizde burada 2 ayrı gurup mezarı görüyoruz. Soldaki tek büyük oyma yanında küçük oyma 1. guruptur. Sağdaki 2 büyük oyma yanında 2 küçük oyma ayrı gruptur. Sağdaki küçüğün biri çizilmemiş kusura bakmayın. Buradaki grupların mezar yönleri biri sağ tarafı vermiş, diğeri sol tarafı.

3- Üst resme baktığınızda yine önemsiz işaretlermiş gibi görünür. Aslında bunlar ilk yapıldığında gayet netti zamanla kayanın deforme olması sonucu bu hale geldi. Yine bu resimde 2 ayrı mezar gurubu olduğunu görüyoruz. Üstte 2 mezar yön yine üst taraf. Alt taraftaki mezar gurubunun yöne aşağı doğru verilmiş. bundaki şifreler-de bunlardır.

4- Üst resimdeki işarete baktığınızda belkide hiç bişey deyip gideceksiniz. Yapılan inceleme sonucu işaretin nasıl bir tasarıma sahip olduğunu bulduk. Bu işaret 8 rakamı aslında 8 de değil. Bu tılsım işaretidir. Buradaki 2 mezarın tılsımlı olduğunu bu şekilde bulduk.

5- Üst resimde neredeyse 30 tane oyma var. Sağ taraftaki kanal içindeki 2 oyma  diğerlerinden bağımsız olduğunu anlatır. Soldaki 2 oyma ise dambıl şeklinde birbirine bağlanmış. Şimdi bu konuda asıl anlamanız gereken  çoklu oymalı kayalar. Aslında karma karışık değil gruplar halindedir. Ve buradaki en değerli mezar birbirine bağlı 2 oyma olan mezardır. Bu genelde tüm karmaşık oymalarda vardır. Dikkatli bakarsanız şifreler nerde çözersiniz. Bunlar genelde karı koca mezarıdır diğerlerinden ayrı birbirine yakın olur. En güzel tarafı ise her zaman yön verir. En belirgin yön bu 2 oymanın biri çoğu zaman ağlıyordur.

Gurup Mezarlar

6- Üst resimdeki oymalarda güzel örnek. Şimdi burada kaç grup olduğunu; hangi grubun önemli 2 mezarı temsil ettiğini çözelim.  Toplam 4 grup var zaten kaya çatlakları grupları ayırmada kolaylık sağlamış. Soldaki 2 oyma bizim için önemli olan grup. Muhtemelen karı koca mezarı, buradaki mezarların en değerlisidir.

7- Üstteki oymaya iyi bakın, ilk bakışta kare çizimi ve içinde oymalar görünür. Aslında burada ağaç sembolü vardır. Ağaçların ölü kutsamadaki önemini biliyoruz. Çoğu mezarların yanına ağaç dikilir, bazı mezar oymalarında ise yukarı resimdeki gibi ağaç sembolü oluşturulur. Mezarlar burada kutsanır. Yön ise aşağı beden ve kök tarafını temsil eden çizgidir.

8- Yukarı resimdeki gibi tek büyük oymalar tek büyük mezarı temsil eder. Fakat burada bir şifre daha var. Bakın oymanın sol tarafında kare bir çizgi; çizginin köşesinde  istavroz var. Buda mezarın bulunduğunuz yerde yada 5-10 metre çevresinde olduğunu anlatır. Şu var istavroz varsa bu mezar tılsımlıdır bunuda ayrıca söyleyelim.

9- Bu oyma yine gözlük yapmış mezarları sol taraftadır muhtemelen karı koca mezarıdır. Mezar oymalarının bazılarında ince kanallar olur. Bunları kutsama suyunun mezara doğru akması için yapılır. Bazıları ise göz yaşıdır bunları birbirinden ayırmak tabiki uzmanlık ister.

10- Buda yeni tecrübelerimiz,  bakın üst resme ne gördünüz ? 12 tane dikili taş. nedir bu; 12 havarilerdir, yani HZ. İsaya ilk inanan 12 yakınını temsil eder,  HZ. İ sanın çevresindeki 12 ismi simgeler. Aslında bir çok mezarın çevresinde 12 dikili yada yatay taş vardır. Mezar bunların tam ortasındadır; bu hep gözden kaçmış çözüm şeklidir.

11- Bu taş ilk baktığımızda mezarların kutsama alanı olduğunu anlıyoruz. Bu çevredeki mezarlar bu taşın çevresine toplanarak kutsanır. Taşı incelediğimizde yine 2 ayrı mezar gurubu olduğunu anlıyoruz. Her gurubun yönlerini ok işaretleri ile verdik. Guruplarıda ortadan ince çizgi ile ayırdık. Yani kayada birden fazla oyma varsa bu oymaların kaç gruba ait olduğunu çözüp sonrada yönleri belirleyeceksiniz.

Umarım oyma işaretlerindeki şifreler konumuzdan bişeyler anlamışsınızdır.

Yorumlar

  1. Anonim dedi ki:

    Çok teşekkürler emekleriniz için

  2. Salih dedi ki:

    Kalpli tek bir oyma var. Kaya mezar fakat girişini bulamadık