Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Şelale Define İşareti Anlamı

Şelale Define İşareti Anlamı

Ortalama 5 arşın yükseklikten dökülen bir şelale varsa önünde kazan dere vardır. Şelale suyu üstten kestirilir ve suyun döküldüğü yere hazine koyulur. Suyun engelini kaldırdıktan sonra su bütün haşmeti ile tekrar dökülmeye başlar. Suyun sıçradığı yerin başına oturursan buradan baktığında karşı kayada birde işaret görürsün. Sen ve işaretin tam ortasında yüklü miktarda hazine vardır.

Şelale

Şelale Defineleri

Definecilikte önemli olan kavramlardan biriside şelalelerdir. Yapıları itibariyle doğal gizemi ve bir bakıma de emniyet telkin etmesi açısından şelaleler gömü için en ideal yerlerdir. Bir başka tercih sebebi de, şelale bölgeleri yeşillik, ormanlık ve dolayısıyla saklantılar için akla gelebilecek en müsait mekanlardan birisidir.

Şelalelerin bu anlamda sayabileceğimiz pek çok özelliğinin yanında, bir de antik dönemlerden bu yana bir kültür halinde sarkıp gelen suyun kutsallığı düşüncesini de ekleyerek, pek çok define saklayıcısının şelalelere neden bu denli ilgi duyduklarını daha kolay anlayabiliriz.

Şelalenin çevresine yapılan gömüler genellikle dış mekana yapılır. Zaman zaman rastlanılan yönüyle akan suyun direk yukarıdan boşaldığı kısım arakasında, yani suyun gerisinde olur diye söylemler vardır. Aslında şartlar elvermediği sürece bu çok mantıksızdır. Bu alanlar hem koruma açısından hem suyla beraber akıp gitme ya da korozyon açısından tercih sebebi sayılmamıştır.

İşin birde şu yönü vardır: Her arayıcının ilk aklına gelebilecek yer orasıdır. Fakat buna karşın şelale yakınlarında, merkezle bağlantılı ve şelaleyi direk gören mekanlar içinde mağaralar ve korunaklar varsa buralara yoğunlaşılmalıdır.

Burada en önemli konu şelale yanına bırakılması adet halinde olan sembollerin nitelikleridir. Biliyoruz ki şelale su özelliği olan bir yapıdadır. Hz. İsa ile ilişkilendirilen önemli unsurlardandır. Dolayısıyla bu bölgelere bırakılacak define gömüsü yapılacak mezarların bu düşünce ve inanç doğrultusunda Hz. İsa ile alakalı semboller olması ilk akla gelecek ayrıntılardandır.

Şelalede Balık

Hz. İsa’yı ve Roma’daki gizli Hristiyanlık olgusunu göz önüne alınca ilk akla gelen sembol ”balık”  olmalıdır. Bilindiği gibi balık aynı zamanda Romalı Hristiyanların tanınmamak için ve gizlilik ifadesi taşır.

Şelaleler yanına saklanacak olan ve gizliliği önemli olan bir malın da balık resmiyle sembolize edilmesi çok uygun ve makuldür.

Şelale yakınına bırakılan saklantı için balık ve yılan sembolleri genellikle Karadeniz’de (Zonguldak-Kastamonu yöresi) çok kullanılmıştır.

Şelalede Yılan

Şelalelerde kullanılan yılan figürü (yinede durumuna bakmak kaydıyla) bir tümülüs mezarı işaret ediyor olabilir. Yılan tek işlenmiş olabileceği gibi birkaç adet de işlenmiş olabilir. Bu da bize bir aile mezarlığının varlığını anlatır. Fakat genelde oyma yada kabartma bir dörtgen içine işlenen balık resmi ise buranın bir kaya mezar olduğunu gösterir. Burada dikkate edilecek husus mezarı yada gömüyü suyun içinde aramamaktır. Zira semboller merkezden uzak yerlere şifreli ve gizemli bir biçimde yapılırlar. Taki gören kişi malı ve saklantıyı hemen bulamasın.

çavlan
çağlayan

Şelale ve çağlayanların define gömü kayıtlarında çavlan, çağlak, gürlevik, gürleyik, su-düşen, su uçtu, şarlak, uçan su ve gülleyik gibi anlamlarda kullanıldıkları da bir gerçektir. Üst resimler şelale değil çağlayan ve çavlan olarak geçer.

Kayıtta yada sistemli olarak yapılmış işaretlerde define yeri saklı olduğu yeri aslında belirtmiştir. Çoğu kayıtlarda şelale ve kazan bazı kayıtlarda ise çağlayan bölümlerinde saklanmıştır. Suyu arkadan öne doğru takip ettiğinizde hangisinde 3 tane varsa onu dikkate almamız en mantıklısıdır. Örnek: 3 şelale, 3 gülleyik, 3 çavlan gibi hangisi 3 tane ise bize lazım olan odur.

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. romania dedi ki:

    Eski cesmeni etrafinda bir De sizan su var aralarisa 5-7 m eskiden osmanlilara aiet cesme Romanyada etrafinda yazili boyuk taslar buldum boyuk tasin ustunde SPUMGP ve bir V yonlediriyor biraz az yukarda 2 arif bask kayada aini bir de knaranin ustunde eski mezarlik var.yukri cikmak icin 2basmak aini 2side 2ierde sanki 5 m sonra bulusuyorlar orada boyuk by tas acik alana baska taslar yonlendiriyor.sizan suyun ve cesme suyu bulusuyor aradim orasini boyuk taslar yamacita sikismalik.bi bilgi verebilrmisiniz.

  2. Murteza dedi ki:

    Selam bende elle yapılmış merdivenli bir şelale videosu ve resimleri var bunlar hakkında detaylı bilgi verecek birisi varmı.vidyoyu veya resimleri burdan nasıl paylaşırım bilen varsa yazsın.

  3. Anonim dedi ki:

    Bende domuz ayak izi var derenin tam dokulu yerde

  4. Kutahyali dedi ki:

    Murteza kac basamakli merdiven

  5. Anonim dedi ki:

    Kac basamakli merdiven

  6. Mehmet dedi ki:

    14 yada 16 basamaklı merdivenden akan şu bir kuyuya akıyor kuyunun yanları düz sizce ne olabilir ve mal nerededir yardımcı olurmusunuz

  7. ihsan dedi ki:

    şelaleye doğru baktığında şelalenin üst sol kenarında 2tane oyma var bu ne anlama gelir

  8. MendereS dedi ki:

    şelaleler yaşanmışlık olan her yerde gerek kutsal kabul edilmesi, gerekse saklama imkânları fazla olması sebebiyle hem yasamış halk hemde defineciler için önem arz ediyor. tavsiyem öncelikle sert ve belirgin kıvrım yapan noktalarını incelemeniz. birde eğer mevsimine göre akarsuyunda azalma ve çekilme oluyorsa bu sayede ortaya çıkan ve su miktarının artmasıyla tekrar suyun altında kalan bi yer varmı onu gözlemleyin. genellikle şelaleden suyun düştüğü havuzun incelenmesi söylenir, ama ben bugüne kadar o noktadan bisey bulundugunu duymadım. suyun bir perde misali aktığı yerde yani şelalenin kendisinin aktığı yerde akıntınn altında kalan kayalarda bi farklılık varmi birde onu kontrol edin. kolay gelsin. Allah yüzünüzü güldürsün.