Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Türkiye Altın Yatakları

Türkiye Altın Yatakları; Türkiye’nin madencilik endüstrisinin özelleştirilmesinin ardından, son 20 yılda önemli ilerleme kaydetti. Türkiye’nin önde gelen maden kaynağı olan altın ve diğer maden yataklarına kurulan yerli işletmelerle; Avrupa’nım önde gelen altın üreticisi olmayı başardı.

2000 yılında, Türkiye’nin altın üretimi yoktu, ancak 2015 yılına kadar Avrupa’nın lider altın üreticisi oldu. Bu süre zarfında 15’ten fazla altın madeni ve hepsi de Türk inşaat şirketleri tarafından inşa edildi. 

Alt resim Türkiye altın yatakları, doğu, orta doğu ve avrupa altın yatakları haritasıdır.

Türkiye altın yatakları
Türkiye Altın ve gümüş Yatakları
işletilen altın yatakları

Alt Resim Erzincan ili, İliç ilçesi, Çöpler Köyünde bulunan altın madeni

Türkiye Erzincan altın madeni yatağı

Altın

Altın, antik dönemlerden beri sahip olunan temel işlevleri ile en çok aranan metallerden biri olmuştur. Bu önemli işlevler, mücevher olarak kullanım, servet birikimi ve bir değişim aracı olarakta kullanılmıştır. Pek çok endüstri dalında (elektronik, havacılık ve uzay teknolojisi, tıp, dişçilik, işlenmesi kolay, dayanıklı ve yaygın) dekorasyon ve mühendislik sektörleri) kullanılmaktadır.. Dünyada üretilen altının% 43’ü mücevher,% 15’i altın,% 37’si elektronik,% 5’i diş hekimliği sektöründe kullanılmaktadır

Dünyada işlenebilecek toplam altın rezervi 60.000 tonun üzerindedir. Rezervlerin neredeyse% 50’si, altın üretiminde lider olan Çin, Güney Afrika, ABD, Avustralya, Kanada ve Peru arasında paylaşılıyor. Son yıllarda dünya altın üretimin % 51’i bu altı ülkeye yayıldı.

Türkiye Jeolojisi

Doğal afetler Türkiyeyi (Anadolu) binlerce yıl boyunca şekillendiren ve hala sık sık depremlerde ve ara sıra volkanik patlamalarda kendini gösteren karmaşık yer hareketlerinin ürünüdür. Arap platformunun devamı olan Suriye sınırındaki topraklarının nispeten küçük bir kısmı dışında, Türkiye jeolojik olarak Atlantik Okyanusu’ndan Himalaya Dağları’na kadar uzanan büyük Alp dağının bir parçasıdır. Sonuç olarak, Türkiye dünyanın daha aktif deprem ve yanardağ bölgelerinden biridir.

Türkiye’nin arazisi yapısal olarak karmaşıktır. Yeni birikintilerle örtülmüş ve engebeli araziye sahip bir plato görünümü verir. Yükseltilmiş bloklar ve aşağı katlanmış oluklardan oluşur.

Arazi yüzeyinin yüzde 80’inden fazlası kaba, kırılmış ve dağlıktır ve bu nedenle sınırlı tarımsal değere sahiptir. Arazinin sağlamlığı, ülkenin iki tarafında, ortanca yüksekliği 1.500 metreden fazla yükselen, Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırındaki en yüksek noktasına ulaşan yüksek bir bölgeye yaklaşan ülkenin doğu kesiminde vurgulanmaktadır. Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı (Ağrı Dağı) – yaklaşık 5,166 metre yükseklikte – dört ülkenin sınırlarının birleştiği noktaya yakın bir yerde bulunuyor.

türkiye jeolojik yapısı haritası
volkanik kayalar haritası

Kaynak; Define Sohbeti

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.