Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Türkiyede Hangi Madenler Bulunur

Türkiyede Hangi Madenler Bulunur

Türkiye’nin doğal kaynakları arasında demir cevheri, bakır, kömür, krom, antimon, cıva, altın, selestit (stronsiyum), barit, borat feldspat, piritler, kil, kireçtaşı, manyezit, mermer, perlit ve pomza bulunmaktadır. Ülkede ham petrol ve doğal gazda bulunur

Anadoluda madencilik tarihi yaklaşık 9.000 yıllık geçmişe sahiptir. Şu an Türkiye’de yaklaşık 60 maden cevheri olduğu tahmin edilmektedr. Türkiye dünyanın önde gelen bor mineralleri ve pomza üreticisidir.  Kromit, feldispat, barit, bentonit, kaolin, manyezit ve perlit de üretmektedir.

Türkiye’nin en önemli madenleri kromit, boksit ve bakırdır. Ülke ayrıca demir, manganez, kurşun, çinko, antimon, asbest, piritler, kükürt, cıva, bor ve altın bulunur.

Türkiyedeözel sektör madenciliği son yıllarda oldukça gelişmiştir. Kurşun, çinko mermer gibi madenlerde biraz daha öne çıkmaktadır. Türkiye’de altın yataklarıda bolca bulunur altın işletmeleride gelişmiş durumdadır.

Türkiye’nin altın kaynak potansiyelinin yaklaşık 23 milyon ons olduğu tahmin edilmektedir. Şu anda dört aktif altın madeni vardır ve diğer dört tanesi planlama aşamasındadır. Ülkedeki altın yatakları ülke için bir gelir kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bölge halkı için de iş fırsatları yaratıyor.

  • Son raporlara göre, Eldorado Gold Corp’un Uşak-Kışladağda 12 milyon onsluk üretimi ile Türkiye’deki en büyük altın üreticisi olduğunu belirmiştir. Alacer Gold’un (Anagold) sahip olduğu 200 milyon dolarlık Çöpler altın madeninin 6 milyon onsdan fazla altın rezervi bulunmaktadır.

Etibank Türkiye’nin lider bakır üreticisidir. Etibank, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi.

Türkiye’nin toplam mineral üretimi dünyada 28. sırada yer alırken, mineral çeşitliliği dünyanın ilk onuncu sıralamasındadır. Küresel pazarda işlem gören 90 mineralden 13’ü Türkiye’den karşılamaktadır.

Türkiye, dünyanın önde gelen gücu haline gelmişken, zengin bor, trona, bentonit, mermer, feldispat, kireçtaşı, pomza, perlit, stronsiyum ve kalsit mineral kaynaklarından biridir.

  • Dünya Bor rezervlerinin% 72’sini oluşturur.
  • Dünya feldspat rezervlerinin% 23’ünü oluşturur.
  • Küresel rezervin% 20’sini oluşturur.

Türkiye’de yaklaşık 3500 bilinen metal ve yaklaşık 2000 çeşit endüstriyel maden yatakları ve kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca 600’den fazla kaplıca ve 140’tan fazla jeotermal saha tespit edilmiştir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.