Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Yer Altı Görüntüleme Radarları – Defineciler İçin

Yer Altı Görüntüleme Radarları; Jeofizik araştırmalar ile gömülü halde bulunan yapıların gün yüzüne çıkartılması amaçlanmaktadır. Son yıllarda sığ araştırmalarda sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri de yer radarı yöntemidir. Başta baraj, tünel, yol, arkeolojik alan olmak üzere geniş bir alanda uygulama sağlanmaktadır.

Arkeolojik alanlar ve yerleşime açılması planlanan bölgelerde yeraltı yapısının belirlenmesi günümüzde yasalarla da netleşen bir gerçektir. Özellikle deprem bölgelerindeki yeraltı yapısının hassasiyetle incelenmesi olası önlemleri almakta önemli rol oynamaktadır. Kısacası jeofizik cihazların temel amacı yer altını görüntülenmesidir. Bunun için aynen kırılma yönteminde olduğu gibi sismik kaynak ve alıcılar kullanılır fakat burada hedef yerin bozucu yüzeylerinden yansıyarak geri dönen sismik dalgaları kaydetmektir.

Yer Altı Görüntüleme Radarları Tam Olarak Ne İşe Yarar:

Yeraltı radarları oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Başlıca yüzeye yakın stratigrafik istifin ortaya çıkarılmasında, yüzeye yakın jeolojik birimlerin belirlenmesinde, fay ve kırık gibi süreksizliklerin haritalanması, karstik boşluklarının aranmasında, yeraltı suyu seviyesinin belirlenmesinde, yüzeye yakın sıvı hidrokarbon aramalarında kullanılmaktadır.

Bununla birlikte, arkeolojik çalışmalarda tapınak, mezar, duvar, temel, altın ve benzeri tarihi kalıntıların bulunmasında, metalik cisim arama çalışmalarında, yer altında gömülü boru, boru hattı, su veya akaryakıt tankı ve eski endüstriyel atık alanlarının belirlenmesinde, zemin ve tünel araştırmalarında kara yolu, demir yolu, su tünelleri, tüp geçitler, maden galerileri içinde duvar cephelerinin sağlam olduğu  belirlenmesinde, galeri içinde bozunmuş bölge ve cevher aramalarında, galeri ilerleme yönü belirlemelerinde ve yer altındaki insan kalıntılarını aramada kullanılmaktadır.

Yer Altı Görüntüleme Radarları, okm

Yeraltı Radarı Çalışma Mantığı:

Yer radarı yönteminin temelleri, tıpkı sismik yansımada olduğu gibi, yer altına gönderilen darbe biçimli enerjinin bir kısmının yer altında bulunan farklı ara yüzeylerden geriye yansımasına dayanır. Radar enerjisi akustik değil elektromanyetik enerjidir ve ara yüzeyler ortamların elektrik özelliklerindeki farklılıklara göre oluşur.

Yeryüzünde bulunan alıcıya ilk ulasan doğrudan gelen hava dalgasıdır. Bu dalgaların kayıtçılara en önce ulaşmalarının nedeni, radar dalgalarının hava içinde ışık hızına yakın hızlarda seyahat etmesidir. Doğrudan gelen hava dalgasının seyahat süresi kolayca hesaplanabilir ve nispeten sabit bir değerdedir. Bu dalgaların varış zamanları genellikle veri işlem tekniklerinden olan statik düzeltmede kullanılır (varış süresi bir işaretleyici olarak kullanılır). Bir sonraki geri dönüş doğrudan gelen yer dalgasıdır.

Bu tür radar dalgaları yeraltının üst yüzeyi boyunca seyahat ederler. Sismik yansımada ise temel amaç yeraltını görüntüleyebilmektir. Uygulamalı sismikte, dalgaları üreten bir enerji kaynağı, yeryüzüne bir düzen içinde yerleştirilmiş bir seri alıcıya ve bu alıcılara gelen dalgaları kaydeden ölçüm aletine ihtiyaç vardır. Bu düzen içinde temel prensip, kaynaktan yayılan enerji ve alıcılara gelen dalgaların zamana karşın amplitüdlerinin kaydedilmesidir.

Burada hedef yerin bozucu yüzeylerinden yansıyarak geri dönen sismik dalgaları kaydetmektir, Sismik yöntemler, kaynaktan yayılan sismik dalgaların takip ettiği ışın yollarına göre Sismik Yansıma (refleksiyon), Sismik Kırılma (refraksiyon) olmak üzere iki genel bölüme ayrılır. Bunlardan Sismik Yansıma Yöntemi yeraltının iki veya üç boyutlu, ayrıntılı yapısal ve stratigrafik kesitinin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Yer Altı Görüntüleme Radarları - Defineciler İçin

Defineciler

Definecilerin Gözünden: Yeraltı radarlarının en büyük özelliklerinden bir tanesi yer altında bulunan oda, tünel, mahzen gibi boşlukları kolayca tespit edebilmesidir. bununla beraber altın, gümüş ve diğer değerli metal tespitinde başarılı olan bu makineler; profesyonel definecilerin vazgeçilmezi olduğunu söyleyebiliriz.

Tek sorun adı radar olup düşük malzeme kullanılan çakma makinelerin piyasada dolaşmasıdır. Özellikle defineci arkadaşların yeraltı radarları almadan önce ciddi araştırmalar yapması şarttır, aksi taktirde emekleri ve verdiği para boşa gidebilir.  Burada anlamanız gereken esas konu ne aradığınızdır,  bir madenci iseniz alacağınız cihaz farklı; bir defineci iseniz alacağınız cihaz farklıdır. bir defineci için en iyi define arama radarı kuşkusuz Alman marka OKM dir.

Yorumlar

  1. romania dedi ki:

    Tasin ve cimentonu altinda gosteren makina hangisidir.