Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Yerli Dedektör mü Yabancı Dedektör mü ?

Dedektör almak isteyen arkadaşların seçiminde kararsız kaldıklarını biliyoruz, belki faydamız dokunur diye bu konuyu güncelleme kararı aldık.

Özellikle yerli dedektörmü yabancı (ithal) dedektörmü daha iyidir tartışmaları var. Bundan 10 yıl önce kayıtsız şartsın yabancı dedektör denilirken son 4-5 yılda çok şeyler değişip yerli firmaların bazıları gelişen teknolojiyi takip ederek indüksiyon, Diskriminatör ve yeni bobin tasarımında kendini geliştirerek dünya çapındaki bazı firmalarla başa baş duruma geldi.

Define dedektörü almak isteyen arkadaşların araştırma yaparken bundan 4-5 yıl önce açılmış konuları, yazılmış yazıları dikkate almasınlar. 5 yıl önce tartışılmış bir konu hala google sayfalarında dolaşmaktadır. Oysaki 5 yılda köprünün altından çok sular aktığını biliyoruz. Yeni ürünlerde durum çok farklı olup bazı firmaların çok iyi çıkış yaptığını görüyoruz.

  • Özellikle Türk, Alman ve Fransız firmaları son 3-4 yılda mükemmel cihazlar üretip meşhur Amerikan ve Avustralya markalarıyla dişe diş duruma geldiğini söyleyebiliriz.

Burada şunuda yazalım. Amerika, Avustiralya, Almanya, Fransa ve Türkiye en iyi dedektörleri üreten ülkelerdir. Mesela İngiltere, İspanya dedektörden anlamaz. Deemekki burada anlamamız gereken yerli yabancı değil hangi ülkeler bu işi iyi yapıyor. Yukarıda yazdım toplam 5 ülke bu işin uzmanıdır.

Dediğimiz gibi yerli yada yabancı arada fark yoktur, önemli olan üretici firmanın ürünler üzerinde yaptığı yeniliklerdir.

Defineci Ne Aradığını Bilmeli

Bir defineci ne aradığını bilip aradığına uygun dedektör almalı. Bu en önemli konudur.

Örnek olarak Bir fotoğrafçı 2 bin TL ye aldığı bir cep telefonuyla resim çekip stüdyo resimleri hazırlayamaz. Sadece 500 TL ye aldığı bir fotoğraf makinesiyle kaliteli resimler çekip istediği şekilde stüdyo resimleri hazırlayabilir.

Dedektör sektöründe de durum aynıdır, 100.000 TL ye aldığınız bir jeofizik cihaz 50.000 TL ye aldığınız dedektörden daha iyi define (altın) bulamayabilir. Nasıl bir cep telefonun resim çekmek sadece içeriğindeki bir özellikse, jeofizik cihazların asıl işi boşluk bulma, iletkenlik, yoğunluk, mıknatıslanma, sıcaklık gibi fiziksel özellik değişimleri, yer altına im sinyal göndererek tespit etmesidir. Altın yeri tespiti tıpkı cep telefonuyla resim çekmek gibi sadece içinde taşıdığı bir özelliktir.

Bazı Defineci arkadaşların 150.000 TL ye jeofizik cihazlar (yer altı radarları) alıp altın bulmaya çalıştığını biliyoruz, verdiğimiz örnekten anlaşılacağı gibi bu cihazların altın bulmada dedektör kadar başarılı olup olmadığı manidardır. Tabi bu radarları defineciler kullanmasın demiyoruz anlatmak istediğim aradaki fiyat farkı kadar başarı farkı bulunmamasıdır. 5 bin euro ya derin aramalarda %100 başarı elde edilen dedektörler varken 20 bin euro verip radar almak doğrumu bunu düşünmek lazım

Radar almak isteyen definecilerde kesinlikle defineciler için üretilmiş radarlara yönelsinler. Gpr definecilere hitab eden radardır.

Bilgi ve Teknoloji Birleşmeli

Defineci Arkadaşlar; Definecilik hayal değildir, iyi bir dedektör kullanıcısı ile define işaretleri tecrübesi olan kimseler çok rahat define yeri tespit edebilir. Define alanında çıkarılmış kanuni hükümler çerçevesinde defineyi çıkarıp bazı maddelerin hükümlerine göre defineyi çıkaran kimseye Devletçe ödeme yapılır.

  • Define yeri tespiti için önemli olan dedektörü iyi kullanmak ve define işaretlerinden anlamaktır. İşaretleri iyi çözen biri dedektör desteği almadığı sürece son noktayı bulması  oldukça  zordur. Yine iyi bir dedektör kullanıcısı işaretlerden anlamıyorsa son noktayı bulması aynen zordur.

Kısacası yer tespiti için bilgi ve teknoloji mutlaka birleşmeli. :)

Alan taramalar

Alan taramaların tespit ettiği noktalar dedektör ile teyit edilmediği sürece kazı işlemine başlamak emek ve zaman harcamaktan öteye gitmez. Alan taramaların bilimsel olarak define yeri tespit ettiği henüz kanıtlanmamıştır.

Çatal ağacı çubuk yaparak su arama biraz daha farklı olup çubuğa göre bilimsel yanları olan bir arama sistemidir. Yurt dışındaki bazı üniversiteler çatal ağaçla su bulmayı ders olarak anlatırken  çubukla altın  bulmanın  hiç bir  bilimsel  tarafı olmadığı iddia edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.