Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Yuvarlak Oymaların Bilimsel Açıklaması

Oyma işaretlerini daha iyi anlayabilmemiz için onları define haritaları yada define işaretleri gibi şifrelenmiş saklantılardan ayırmamız gereklidir. Define işaretleri birer şifreleme düzeneği iken oyma İşaretleri dini gelenekleri yerine getirmek için yapılmaktadır. Dolayısıyla oyma işaretlerine ait mezar yerleri gizli yada saklı değildir. Her oymaya ait mezar mutlaka yakın çevrelerde aranmalıdır.

Oyma işaretleri çözümünde bize gerekli olan Din felsefesidir. Din felsefesi dinin ilke ve inançlarını ele alarak değerlendirilir. Hem dinsel hemde diğer bilgi türleri arasında bağlar kurarak çözüm üretmelidir.

Kayalara yapılan oymalar ise tam olarak ölüleri kutsamak için yapılmıştır. Aslında tam adı sunaktır, defineci literatüründe yuvarlak oyma diye adlandırılmıştır. Bu oymaların başında toplanıp kutsal sözlerle ayinler düzenlenir. Bazı büyük oymalarda ise kurbanlar kesilip dualar edilirdi.

En Bilinen Dualar

Tanrım size sunulanları kabul edin, çünkü siz pek çok bağışlayansınız. Biz hiç bir zaman ölüleri yüceltmedik, ölsekte yaşayacağımızı biliyoruz. Şimdi size yalvarıyoruz, bizleri kadınlarımızı ve çocuklarımızı koru.

Bu oymaların içine genelde tütsü, şarap, yağ ve kutsal su dökülerek yakılır. Dolayısıyla oymaların tabanları kayadan farklı bir katman oluşturmuştur, uzman defineciler bunu kolaylıkla anlayabilir.

Örnek Oyma İşaretleri Anlamı

tek oyma ve yönleri

Mezarlar oymaların ne tarafında olur bunu anlamanız için ok işaretleriyle çizim yaptım. Peki neye göre bu çizimi yaptık. En basit çözüm yöntemi oymaya su doldur nereden taşar toprağa düşerse yönü buluruz. Yukarı resimdeki oymanın bir tarafı esik 3 tane ok işareti koydum her biri yönünde araştırma yapılmalıdır.

çoklu oyma ve yönleri

Yukarı resimdeki gibi karışık oymalar kafanızı karıştırmasın. Buda kolay şekilde çözülebilir sadece biraz tecrübeye ihtiyacınız vardır. Uzun okla gösterdiğim yön en olası ihtimaldir. Çünkü uzun okun arkasında saklanmış bir insan silueti var. İnsanların baktığı yön her zaman önemlidir ilk bakmanız gereken yer orasıdır. Yine sağ tarafı gösteren oyma akıntı yönü olarak düşünülüp hem insan silueti hemde oymanın akıntı yönü aynı tarafı gösteriyor bu ilk bakılması gereken yerdir.

Sol tarafı gösteren ok ise orada bir V işareti olmasından kaynaklı ihtimaldir. Aslında V işaretinin her 2 kanadı tarafına bakılmalıdır.

yatay kayada oyma

Bakın bu çok basit, akıllı defineci buradaki yönleri hemen bulur. Üst tarafta mezar olabilecek yer varmı, yok. Zaten büyük sunakları arka tarafta muhtemelen kurban kesiler yer. Hatta onların bile yönleri bu tarafa bakıyor.

oyma ve ince kanal

Net olarak Yön belli, oymaya bağlı ince kanalı takip edin kaya bitiminde tam olarak ne tarafa sapma yapıyor ona göre yönü bulursunuz. Bak ben 2 ok çizdim bunların ikiside iyi görünüyor.

3 oyma

Daire içine aldığım oymaların yönü biraz belirsiz, üstteki düz tarla olabilir, aşağı tarafta olabilir. Sağ taraf biraz daha mantıklı görünüyor olsada böylesi karmaşık durumda yönünüzü Kudüs’e dönün. Hatta giriş arıyorsanız bile Kudüs ilk bakmanız gereken taraftır.

kaya tapası

Üst resimdeki kayanın kayaç kalitesi oldukça kötü, muhtemelen bu kaya kolayca delinip içine bişeyler saklandıktan sonra tekrar kapatılmış. Defineciler bunu büyük bi heyecanla açar. Açarken içinden şangırt diye altınların yığılacağını hayal eder. Çoğu zaman boş çıkar, sebebi ise bu kandırmacadır gerçek para yine bu yakınlarda aranmalıdır. Eğer para düşünülenden az çıkarsa muhtemelen hediyedir, bırakıp gitmeyin gerçek para bu yakınlarda.

kaya mezarları

Üst resimdeki kaya mezarların kapakları oldukça kalın yapılmış. Şu an resmi yok ama gördüğüm her bir kaya mezarına ait birde dikdörtgen oyma vardı. Yakın zamana ait bir soygun değil, muhtemelen kurtuluş savaşından öncesine ait bir soygundu. Bizler Roma ve Bizans kalıntıları üzerinden definecilik yapıyoruz ama tarihin en etkin definecileride romalılar olduğunu unutmamak lazım.

Özellikle Anadoluya girdikten sonra lidya ve firigya uygarlıklarına ait ne varsa soymuşlar. Hatta çoğu lidya tümülüslerini soyduktan yıllar sonra hazır mezar misali kendi mezarlarını yerleştirmişler. Bu gün bazı arkeolojik kazılarda lidya tümülüsü içinden roma mezarı çıkıyor.

giriş kapısı

Her defineci böyle bir giriş bulmak ister, tek hayali budur fakat bulan çok az defineci vardır. Özellikle tümülüs girişleri buna benzer, giriş üzerinde kubbe vardır. Bu giriş çok eski gibi görünmüyor, birazda olsa Osmanlı mimarisi kokusu alıyorum. Acaba ne girişiydi, çok fazla inceleme fırsatım olmadığı için kaba bilgilerden öteye gidemiyorum.

Anadolu Yada Küçük Asya

Türkiye coğrafi olarak Anadolu diye adlandırılmıştır. Sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu gerek iklimi gerekse coğrafyası ile dünyanın en gözde yeridir.

Kerkük’te Anadolu’dur Musul’da Anadolu’dur. Gürcistan, Edirne, Tekirdağ, İzmir’de Anadolu’dur. Bu coğrafyanın bir diğer adıda küçük Asyadır. Modern Türkiye içinde Anadolu genel olarak Konya ve çevresi olarak tanımlanmaktadır. Bu yanlıştır.

Tüm medeniyetlerde olduğu gibi Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerde din felsefesine inanmıştır. Ben kimim, varlığımın amacı nedir, nereden geldim nereye gidiyorum sorusu her zaman sorulmuştur.

Oyma İşaretleri Daha Fazla bilgi

Kaynak; Define Sohbeti MendereS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.