Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Alan Tarama, Boşluk Çubukları ve Ağaç Dalları

Öncelikle alan tarama ve çubuk nedir onu anlayalım; Alan taramalar uzak mesafeden altın, gümüş ve benzeri metalleri bulmaya yarayan  bir tür elektronik cihazdır. Aslına bakılırsa yaptığı işte ne kadar başarılı bunu kestirmek gerçekten zor. Burada gerçek olan şudur; bir alan tarama ile tespit edilen nokta pulse dedektör yada jeofizik cihazlarla teyit edilmelidir. Aksi durumda kazı işlemi başlatılması samanlıkta iğne aramak gibi bir şey olur.

Alan Tarama ve Çubuklar

Boşluk bulma çubukları ise alan taramaların el yapım versiyonu  denilebilir. Alan taramalar firma yada atölyelerde üretilirken; çubuklar şahıslar tarafından evde iş yerinde el emeğiyle yapılır.   Alan taramalar bulguya rastladığında metalin cinsini cihaz üzerindeki menüler  ile belirler. Çubuklarda bu işlem  ağzınıza yada ele alınan metal parçasıyla yapılır.   Bunu sadece çubuk uzmanları yapar normal bir kişinin bu ayrımı yapması biraz zor iştir.

Çubuk kullanıcıları dudak aralarına aldıkları metal ile çubuklarını yönetir, bunların bazıları ellerine alarak bunu yapar. Ne alırsan çubuk onu çeker.

Ağaç Dalları

Ağaç dallarına gelince; bu diğer alan tarama yada çubuk olsun onlara bakarak biraz daha mantık kabul eder sistemdir.  Binlerce yıl önce insanların su bulmak için keşfettiği yöntemdir. Başarı oranı çubuk ve alan taramadan çok daha fazladır. Ağaç dalları bazı ülkelerdeki okullarda  ders olarak verilirken diğerlerinin  bilimsel tarafı olduğu henüz kabul görmemiştir. Bunuda bilmenizde fayda var.

Hangi ağaç dalı ile ne aranır sorusuna gelince; Dut ve hayıt su bulmak için kullanılır. Delice dediğimiz zeytin dalı ise altın bulmada kullanılan ağaç çeşitleridir.

Bir çubuk alan taramanın yaptığı işi yapıyorsa  alan taramaya para vermeye gerek varmı; ‘evet var’ . Bir çubuğu tanımanız metal ayrımı yapıp yapmadığından emin olmanız dünya kadar zamanınızı alır. Ağaç dallarında durum yine ayrıdır. Alan taramalarda bu testler yapılmış sistem işler hale getirilmiş. Size sadece alıp kullanmak düşer. Lakin yukarıda dediğimiz gibi; alan taramaların çektiği noktalar bir dedektörle teyit edilmediği sürece kazı çalışması başlatılmamalıdır.

Bu konuda adı geçen 3 farklı define arama yöntemi saydık. Hepsi birbirine eş değer hepside güvenilir kaynak değildir. Çünkü başarı oranı zayıftır. Gerçek olan ciddi ar-ge çalışmaları ile tasarlanmış define dedektörleridir. Dedektör bile yanılma payının %50 olduğu bir teknolojidir. Alan tarama, çubuk, ağaç dalı gibi yöntemlere güvenip bel bağlamak sizi başarıya götürmez. Dediğim gibi bunlar sadece hiç yoktan iyidir diyebileceğimiz define arama yöntemleridir.

Alan tarama çeşitlerine gelince;  son dönemlerde en yaygın kullanılan tekli tabanca şeklinde  tasarlanan taramalardır. Bunların en eski sistemleri ise bir zencirin ucuna takılan topuz (şarkül) alan taramalardı; şu an bunlardan piyasada bulmak neredeyse zor.

Yorumlar

  1. servet üstün dedi ki:

    Şişleme yöntemi