Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Boşluk Tespiti Nasıl Yapılır

Boşluk Tespiti defineciliğin belkide en önemli konusudur. Yer altındaki mahzen ve oda , girişleri. Kapatılmış tünel, mağara ve basit mezarları bulmak öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değildi. Boşluk bulma cihazları metal arama cihazlarından çok daha kapsamlı daha teknolojik maliyeti yüksek cihazlardır. Kullanması bilgi ve hiç şüphesiz tecrübe deneyim ister.

Boşluk Tespiti Yöntemleri

1) GPR EM, manyetometre ve rezistivite cihazları ile boşluk bulunabilir: Bunların en bilinen örnekleri   OKM, Mala, Conrad, Ajax yer altı görüntüleme cihazlarıdır. Bunlar dışında boşluk bulduğu söylenen bir çok çakma cihazlar olup su arama cihazlarının bile boşluk buluyor diye definecilere yutturulmaya kalkılmaktadır. Bu konuda defineci arkadaşların daha uyanık olması menfaatleri yararınadır..

2) Son birkaç yıldır gelişen teknoloji sayesinde metal dedektörlere bilgisayar yazılımı ekleyerek 3d yada 2d görüntü alıp boşlukları pc ekranında göstermektedir. Bu cihazların yer altına gönderdiği frekanslarla boşluk ve metal bulunur. Çok fazla gelişmedikleri için  yer altı radarları ile kıyaslamak mümkün değildir. Groundtech ve Nokta İnvenio buna örnektir.

3) Çubuklar: Evet çubuklarla boşluk bulunabilir metalde bulunabilir. Fakat altın bulduğu henüz kesinleşmemiştir. Bzellikle kalay madenleri çubuklarla çok rahat bulunabilmektedir. Her geçen gün yeni çubuk şekilleri çıkmakta. Bakırdan olanı pirinçten olanı içine civa konulanı ve daha birçok çeşidi vardır. Bütün bunlar altın bulmak için tasarlanmış denemelerdir. Fakat sonuç olarak altın bulduğu kesinlik kazanmamıştır. Yazının başında dediğim gibi boşluk mahzen , oda vesaire bulmak defineciliğin yarısıdır. Tabi kullanıcı deneyimi önemlidir.

4) Şişleme Yöntemi: Yer yüzeyine yakın mezarları bulmak için ortalama 170 cm uzunluğunda demir mil kullanılabilir. Mil çakılarak boşluk bulunabilir. Birkaç farklı noktada uygulanarak mezarın yeri uzunluğu yönü tespit edilebilir. Özellikle düz tarlada boşluk bulmanın en kolay yöntemi şişleme ile yapılandır. 8 lik demir kalınlığında hava çeliği 1.5 metre olsun yeter. Bir ucuna 30 cm uzunluğunda çeşme borusu kaynat boşluk olma ihtimali olan yerlere çak. Yani T şeklinde olsun. Hava çeliği sağlam olduğundan kırılma yamulma olmaz boşluğa gelince güp güp öter anlarsın.

5) Kayalarda boşluk bulmak için en iyi yöntem ağaç takoz kullanmaktır. Keser sapı kalınlığında bir sopada olabilir..

6) Aradığımız boşluk kaya içi ve horasanla kapatılmışsa ıslatılarak bulunabilir. Normal kayada su çabuk kuruyor iken horasanlı yerde nem yapacak yada daha geç kuruyacaktır. Bu dikkat önemlidir.

Çubuklarla boşluk tespiti

1: İçi boş bakır çubuklar, ağızları silikon ile kapatılır. Uzunluğu 40 cm, sap kısmı 8 cm olmalı. % 70 boşluk % 30 minerale ve metale gider.

2: Çelik teller ince iletken bakır tellerle sap kısmına gelmeyecek şekilde yiv gibi sarmanız gerekli. Uzunluğu 30 – 40 cm sap kısmı 3 cm kadar olmalı.

3: kaynak elektrodu zaten kendisi hazırdır açık kısmı kıvrılması yeterli olur.

Bakır çubuklarla arama yaparken elimize bir miktar tuğla tozu alarak arama yapalım. Bu işlem mineral oranını %10 azaltır. Arazide arama yaparken çarpı olan yerde durun. Çarpı yapan yeri bir miktar (30cm) kazıp oradan aldığımız toprak taş parçalarıyla tekrar tutalım. Eğer tekrar çarpı yapıyorsa orada boşluk vardır eğer çarpı yapmıyorsa orada mineral vardır :)

Çelik tellerle boşluk olan yeri teyit etme yöntemi; Çelik tellerin tutarken işaret ve baş parmağımızla tutmalıyız, ellerimiz burun hizasında olmalı. Ancak tutarken baş parmaklar bir birine değer şekilde olmalı. Açılımı 30-40 derece kayda değer değildir. 100 -120 derece orada kayda değer bir boşluk olduğunu gösterir. Ancak 120 dereceyi aşarsa toprağı kazıp tekrar tutmalısınız. Elektrot yöntemi de aynı şekilde tutulur.

Bakır Çubukla Derinlik Tespiti ?

Boşluk bulduğumuz yerde işlemleri tamamladıktan boşluğu teyit ettikten sonra çubukları tekrar tut, çubuklar çarpı yapar; çubukları bozmadan yürüyün boşluk olan yerden uzaklaşmaya başladığınızda çubuklar açılır burası boşluğun bittiği yedir.

Çubukları bozmadan farklı bir yerden yürüyelim; çubuklar tekrar çarpı yapar boşluğun bittiği yerle tekrar çarpı yapan yer boşluğun genişliğidir.

Bozmadan tekrar yürüyelim çubuklar açılır daha sonra tekrar çarpı yapar. Son çarpı yapan yerle şimdiki çarpı arası boşluğun yüksekliğidir. Bozmadan tekrar yürüyelim. Çubuklar tekrar açılıp daha sonra tekrar çarpı yapar son çarpı ile şimdiki çarpı arası’da derinliktir.

Çubuk kullanımı tecrübe, deneyim ister bir yeri iyi etüt etmek için defalarca bakmak gerekir. Yanılma payları mutlaka olacaktır. Bu sistem herkeste çalışmadığı gibi çok her tutulan yerde çok boş kazı yapılabilir.

Bu sistemle arama yaparken beyniniz çok rahat olmalı hiç bir şey düşünmemelisiniz. Bırakın çubuklar kendileri istediği yere çeksinler yönlendirme yapmayın. Çubuklar insan enerjisiyle çalışır her şey sizde biter çubuklar sadece yönlendiricidir.

Tek kural : Bakmadan önce stresinizi atın gevşeyin. Beyninizden şu var’mı bu var’mı düşüncesini atın farkı göreceksiniz.

Sarkaç ve Pandül İle Boşluk Bulma

Sarkaç kullanarak boşluk bulunabilir. Sarkaçta çubukla aynı mantık bilim dalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.