Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Dedektör Kullanımı

Dedektör kullanımı şu şekilde olur diye kesin bilgi yoktur, burada asıl olan elinizdeki dedektörün marka modeline ait kullanım kılavuzudur.

Dedektör kullanımı şu şekilde olur diye kesin bilgi yoktur, burada asıl olan elinizdeki dedektörün marka modeline ait  kullanım kılavuzudur. Onun dışındaki gelişi güzel anlatımlar size fayda sağlamaz.  

Örnek bir VLF dedektörünüz var, bu dedektör nasıl kullanılır diye genel bir araştırmadan ziyade mevcut dedektörün kullanım kılavuzları ve test videolarını inceleyerek ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.  Eğer bilgiler yeterli gelmiyorsa kullandığınız makinenin ismini google yazarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Buda yeterli gelmiyorsa destek forumlarından sormanız sizi doğru bilgilere ulaştıracaktır. Çünkü her dedektörün tasarımı ve çalışma mantığı bir değildir. Biz dedektörleri 3 ana kategoriye ayırmaktayız,  

  • -VLF yüzeysel aramalar için,
  • -PULSE  derin aramalar için,
  • -GPR ise jeofizik yöntemler arasında yer almaktadır.

Bunlara yakın mantıkta çalışan bir çok define arama cihazı olsada bizim için öncelik bu 3  cihazın çalışma mantığıyla çalışan cihazlarıdır, çünkü en çok kullanılan bunlardır.

Bu konuyu daha anlaşılır hale getirebilmek için örnekler verelim.

 VLF Dedektör Kullanımı

VLF  cihazlar yüzeysel aramalar için kullanılan en fazla 40 cm derine nüfus edebilir,  bu cihazlar defineci literatüründe tek para define dedektörü olarak geçer. Üretici firmalar arasında çok fazla kalite farkı olmayan en basit, en sağlıklı çalışabilen define arama cihazlarıdır. bu cihazların en büyük özelliği ise metal ayrımı yapabilmesidir. Bulunan bir metalin cinsini kazmadan rahatça öğrenebilirsiniz. Değerli, değersiz, altın, gümüş, kurşun, teneke gibi metalin hangi maden çeşidi olduğunu en iyi ayırabilen, üstelik kullanım kolaylığı açısından en rahat edebileceğiniz cihaz türüdür.

Bu cihazın avantajları olduğu kadar dezavantajları-da vardır. Bunların en başında geleni ise derin arama yapamamasıdır, vlf dedektörler buldukları metal ne kadar büyük olursa olsun azami 45 cm normal tek paralarda ise 40 cm derine inebilmektedir. Buda bir çok profesyonel definecilerin ölçütlerini karşılamamaktadır.  Üzerindeki 3-4 menü ile kolayca yönetebileceğiniz değersizi görme modunu kapatıp açabileceğiniz kullanımı en kolay cihazlardır.

PULSE Dedektör Kullanımı

PULSE Dedektörler ise kullanımı biraz zahmetli olup her marka modelin kendine özgü kullanım farkları olan derin arama dedektörleridir. Bu dedektörler ile 2,5 metreye kadar inebilirsiniz, lakin metal ayrımında vlf dedektörler kadar başarılı değildir. Farklı kaya yapısını metal görebilir. yada alüminyuma altın diyebilir. bunlarda hata payı vardır. Mineralli toprakta bolca sahte sinyaller üreterek kullanıcıyı şaşırtabilir. Pulse kullanmak ustalık ister, hangi sinyalin sahte hangisi gerçek bunu ayıracak kapasite olması lazım yoksa sıkıntıya düşer.

Pulse dedektörlerin performansının sınırlı kaldığı için definecilerin GPR yer altı radarlarına yöneldiğini söyleyebiliriz. Özellikle düz zemin isteyen mineralden çok çabuk etkilenen cihaz türüdür. Biz bu cihazları amatör kullanıcılara tavsiye etmiyoruz, bu cihazların yapabilecekleri sınırlıdır bunu bilen ve ona göre araştırma yapan arkadaşlar verim alabilir. Bunu bilmeyen defineciler ise başarısız kazıların kurbanı olurlar. şu var yeni teknolojik tero vido pulse dedektörler diğerlerine göre biraz daha başarılıdır.

GPR Yeraltı Radarları Kullanımı

GPR yeraltı radarları ise jeofizik cihazlar arasında definecileri en çok ilgilendiren yöntemdir.  Fay hattı bulmak için sismik yöntem; maden çeşitleri ve yer çekimi gibi aramalarında  gravite ve diğer benzer yöntemler ön plana çıkarken yüzeye daha yakın olarak 16-24  metrelik alanı en sağlıklı tarayan gpr yeraltı radarları-dır.  Diğer jeofizik yöntemler 120 metrelere kadar nüfus ederken gpr yöntemi dediğimiz gibi 20 metre ortalamalarında seyreder. oda, dehliz, mahzen, boşluk ve metal bulmada oldukça başarılı olan bu yöntem şu an profesyonel definecilerin en çok kullandığı cihazlardır.

GPR Hakkında

Jeofizik cihazlar diğer dedektörler gibi sipariş üzerine satılmayan, alıcının önce belirli eğitimler alması gereken cihazlardır.  cihazı kullanmayı bilmesi kadar 2d 3d görüntüleride okuyabiliyor olmalıdır.  cihazı çok iyi kullanır fakat verileri okuyamazsa buda bir işe yaramaz. Bir çok firmanın  eğitim vermeden satmadığı cihazlardır. Bu cihazları eğitim almadan alan isimler daha önce kullanmış yeterli tecrübeye sahip olmalıdır, ilk defa alan ve kullanacak olan birinin firma tarafından eğitilmesi şarttır.

Görüntülere gelince, her firmanın  ürettiği cihazın 3d görüntüleri aynı olmayabilir.  Biri boşluğu açık yeşil olarak gösterirken diğer firma açık mavi şeklinde ekrana taşıyabilir. Biri altını sarımtırak  gösterirken diğeri turuncu yada benzer renkte kodlayarak ekrana taşıyor olabilir. Buda şu demektir her jeofizik cihazın kullanımı bir olmayıp firmaların ekrana taşıdıkları renk kodları farklı olabilir.

Demek ki arkadaşlar dedektör kullanımı şu şekil diye bir anlayış yoktur, bu tamamen firmaların yükledikleri mantık ve menülerle alakalıdır. Burada şunuda belirtelim; kullanamadığınız cihazlara kendi mantığınıza  yatar anlamlar yükleyerek araştırma yapmayın. Cihazın kullanım videolarını tekrar tekrar izleyerek firmanın öğretilerinden dışarı çıkmamaya özen gösterin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.