Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Kayık – Gemi Define İşareti

Eşkiya işareti ise tonlarla ifade edilecek miktarda gömüsü vardır, burası 3. bölge olup ana malın bulunduğu yerdir, gemi tekne şeklinde ise bu kesin eşkiya işaretidir, gemi üzerinde yelkenler varsa yelken sayısı kadar mal parçalanmıştır, her yelken 1 küpü temsil eder.

Eğer büyük taşlar çevrilip gemi yapılmış ise bu kesin mezardır, mezarıda geminin içindedir. içeriden bol miktarda amphora ve benzer küçük küp kürze çıkabilir.

gemi ve sunak

Diğer görüş: Kayık işaretleri oyma, kabartma şeklinde olabilir. Bazende kayanın kendi kayık yapılır. Oyma ve kabartma şeklinde yapılan kayık işaretlerinin definesi kayığa yakın yerlerdedir, bu işaretler genelde eski medeniyetlerde görülmüştür. kayanın kendisi kayık yapılmış ise bu işaret eşkiya işareti olduğu da söylenir. bu işareti bölge işareti olarak algılamamız daha mantıklıdır.

Arazilerde kayalara monte edilmiş gemi motifleri daha ziyade, Roma ve onu takip eden Bizans menşeli sembollerdir. Ancak sonraki dönemlerde Anadolu’da eşkıya ve korsanlar tarafından da çizilmiş sembollerdir

Gemi işareti akar suyun, göl veya deniz ortamına hitaben yapılır. İşaret kural olarak yüksek alanlara yapılmaz. Genelde yer seviyesinin düşük olduğu mekanlarda işlenmiştir.

Gemi ve Güverte

Bu sembol esasen topal ayı gibi ve benzerlerinde işlenen mantıkla alakalıdır. Yani bütünden teke doğru bir gidiş uygulanacaktır. Nasıl ki topal ayıda kesik (kopuk) olan ayak parçası aranıyorsa burada da aranacak olan kırık baca veya kırık direktir.

Geminin ister bacası ister direği olsun hangi parçayı ele alırsak alalım daima geminin üst bölgesindeki bir parça saklanmıştır. Yani baca ve direk bir geminin en üst noktalarının parçasıdır. Öyle ise aranacak kırk ve noksan olan parça da gemi resminin çizildiği noktadan yukarı bölgelerde ve muhtemelen kırılmış olarak gösterilen baca yada direk istikametinde olacaktır.

taş gemi

Bu bölgelerde şayet bir emare varsa buda büyük olasılıkla gemiye benzetilmiş bir taş veya kaya parçası olur veya iç yapısı geminin uda görünmeyen balıksırtı yapısının tam tersinin işlendiği bir mağara içi olabilir.

Hangi durum olursa olsun bulunduğu yerdeki para, yukarıdan doldurma sistemiyle konulmuştur. Alt yüzeyde ise bir kapak taşı bulunmaktadır. Bu taş horasanla çok güzel bir biçimde saklanmış olabilir. Önemli olan bu kapak taşının bulunmasıdır. Sistem bu şekilde kurulmuştur. Bu tür para noktası tespit edildiğinde kayalık alanın üst tarafına doğru yapılan bölge güzelce tespit edilir ve buralar dedektörle de aranabilir..

eşkiya gemisi

Diğer kayık işareti çözümleri

1- Gemi motifi eşkıya sembolüdür ve onların mantığını yansıtır. Buna göre şayet gemi üzerinde kürek resmi çizimi yapılmışsa bunların sayısı ve buna bağlı olarak geminin baktığı istikamet önemlidir.Bu hesaplamada her kürek 1 veya 10 adımı simgeler…

2- Geminin bacası kırık olmalıdır. Bu durumda da gemi bacasına dair olan kırık parça resminin arazide yine aynı mantıkla aranması istenir. Saklı olan emanet bu kırık baca resminin altında veya hemen yanındadır.

3- Eğer gemi resmi deniz coğrafyasına çok uzaksa ve korsan ihtimali söz konusu değilse o zaman çevrede bir su kaynağının (akarsu-göl-pınar gözesi-çeşme v.s.) bulunması gerekecektir.Bu nokta ile gemi arasında sembolün durumuna göre bir bağlantının kurulması gerekir.

4- Bu üç yaygın söylemin yanında bir de şu anlatıma dikkat edilmelidir. Gemi resminin bulunduğu civarda yuvarlak bir taş ,tabanca namlusuna dışarıdan bir mermi sokulmuş gibi bir delik ağzına tıkaç yapılmış olacaktır. Bu taş tıkaç kırılarak çıkartılamaz. Sokulduğu yerin çevresi horasan olduğu için bu çözülecek ve taş bir şekilde dışarıya alınacaktır ki bu işlem yapılırsa burada çok değerli bir hazinenin adeta yere akarak döküleceği ifade edilir.

5- Üç direkli gemi bir direği kırık bir sofra kaya üç direkli gemi işaretinin 10 adım kıblesinde yirmi bir baklalı zincir buradan yarım saat ilerde mağaraya gireceksin. Meblağ mağara-dadır.

kabartma gemi işareti

Dinsel Anlamı

Gemi: Nuh’un gemisine bilmeyenlerin yok olması gibi, Hristiyan olmayanların da kurtuluşa veremeyeceğine göndermede bulunmakta ve havarilerden Petrus’un balıkçılıkla uğraşmasından dolayı ilk dönem kilisesi bunu bir sembol olarak kullanmıştır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.