Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Defineciler Doğal Afetleri Hesaba Almalı

Define işaretleri çözümünde her ne kadar uzmanlaşsak ta doğal afetleri hesaba almadan çözüm üretmek bizi yanıltabilir. Doğal afetlerin ne zaman başlayacağını kestirmek zordur. Bu güne kadar kaç tane doğal afet yaşandı buda bilinmesi imkansızdır. Bilinen şuki doğal afetlerin etkileri ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Defineciler öncelikle araştırma yapacakları bölgenin geçmişte yaşadıkları doğal afetler hakkında veri toplamalıdır.

Özellikle erozyon dediğimiz doğal afet söz konusu ise rusle tekniği ile çözüm aranmalıdır. Rusle tekniği kullanılırken yamacın eğikliği, uzaklığı, zemin örtüsü ve toprak çeşidi dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

Doğal Afetlerin Oluşumu

Doğal afetlerin oluşumları incelendiğinde birbirinden farklı afetlerin ortaya çıktığı görünür. Her afet her yerde görünmeyebilir. Örnek olarak Yurdumuzun bazı bölgelerinde depremler ekili olurken bazı bölgelerinde sel ve su taşkınları etkilidir. Ülkemizde en çok oluşan doğal afetler şunlardır.

Depremler

Depremler fay hatlarının kırılması sonucu meydana gelen sarsıntılardır. en çok can ve mal kayıplarına neden olan doğal afetler arasında yer alır. Deprem sonrası toprakta çökme ve kısmi yer değiştirme olayı yaşanabilir. Defineciler yüzey araştırması yaparken depremleri dikkate almalıdır.

Kütle Hareketleri

Kütle hareketi dediğimiz arazinin bir kısmının blok halinde kayması hareketidir. Bu olaya halk dilinde heyelanda denir. Heyelanların en çok görüldüğü bölgeler ise boş yağış alan bölgelerdir. % 88 ile Karadeniz bölgesi ilk sırada yer alır.

Sel ve Taşkınlar

Seller en çok akarsu yataklarında, dağ yamaçlarında ve göl kenarlarında meydana gelir. En çok görünün dere kenarlarına uzun süre yağan yağmur sonucu derelerin taşmasıyla meydana gelir. Özellikle kuru dereler aşırı yağış sonucu beklenmedik şekilde taşıp can ve mal kaybına yo açabilir.

Erozyon

Erozyon toprağın dış kuvvetler tarafından itilerek başka bir yere taşınması olayıdır.

Beşeri Kökenli Afetler

Beşeri kökenli afetlerin başında orman yangınları gelir. Yanlış arazi kullanımı ve volkanik patlamalar beşeri kökenli afetler arasındadır. Vokanik patlamalar, yıldırım düşmesi, ağaç dallarının birbirine sürterek çıkan yangınlar beşeri kökenli yangınlardır. Ülkemizde çıkan yangınların % 25 dikkatsizlikten, % 34 ihmalden, %40 bilinçli olarak çıkarılmaktadır. sadece % 1 doğal yollarla çıkmaktadır.

Diğer Afetler

Çığ düşmesi, fırtınalar, Kuraklık, aşırı kar yapması ve çığ düşmeside doğal afetler arasındadır, fakat definecileri çok fazla ilgilendirmez. Defineciler yüzey araştırması yaparken doğal afetleri kafasında canlandırmalı ona göre yer belirlemelidir. Sel suları sonucu altınların dere yataklarına saçılması en çok görünen define bulma hikayeleri arasında yer alır. Özellikle dedektör kullanıcıları dere yataklarında sel sularının kaydırdığı paraları toplamada oldukça uzmandır.

Örnek olarak ilk resimde görünen kayık, gemi işareti küçük bir dere içindedir. İlerleyen zamanda bu derenin taşması sonucu bu kayık toprak altında kalabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.