Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Altın Tozu Nasıl Anlaşılır

Altın Tozu Nasıl Anlaşılır ve Topraktan Nasıl Toplanır, Nasıl Ayrıştırılır

Altın bazı işlemler sonucu toza dönüştürülebilir. uzun yıllar boyunca araştırmalar yapılarak üstün kaliteli tozlar geliştirilmiştir. şimdi konumuza gelelim.

Altın Tozu Nasıl Anlaşılır

Bir küp bulduk içinde kömür tozu vardı. Döktük sonra araştırdık bu döktüğümüz altın tozuymuş. Bakın altın tozu küp içinde çıkmaktadır ve anlaşılması çok kolaydır, nedeni ise çok ağırdır avucunuza alsanız ağırlığı ve altın tanesini çok kolay hissedersiniz. Eğer kömür tozu ile karıştırılmış sa anlaşılmasın diye yine ağırlığından anlarsınız. Suyun içine koyduğunuzda hemen parlamaya başlar ve suyun dibine çöker.

Bulan birinin anlatmasına göre toprak almak için kazım yaparken kazmayı vurduğunda bir patlama oluşuyor parlak bir ışık gözleri kamaştırıyor ve hemen yanında bulunan bir kaynağa gidip yüzünü bol su ile yıkıyor. Bakıyor bir küp 20 kg civarında.

Bu küpün içinden sapsarı parlak bir toz çıkıyor ve hemen tahlil yaptırıyor 21,8 ayar altın.

Şimdi küpün içinden çıkan şu toz olayına gelelim. Yapılacak işlem çok basit aslında bu toz veya kül her neyse, ufak bir potaya koyup eritilebilir. Eğer ki bir maden ise ısıyla eriyecektir ve zerrecikler şeklinde yavaş yavaş toplanacaktır potada. Daha sonra bu eriyik soğumadan bir demir
parçası ile hafifçe bastırıp biraz geniş yüzey oluşturun ve kütlenin incelmesini sağlayın. Daha sonra bir maşa (çift) yardımı ile potadan alın.

Seyreltilmiş (su + sülfürik asit) sülfürik asit içine bıraktığınızda altın veya gümüş ise zaten kendi rengini alacaktır biraz mat bir halde ama. Eğer ki göz aşinalığınız varsa ayarını bile 3 aşağı 5 yukarı tahmin edersiniz (bu altın için geçerli).

altının tozu

Topraktan altın tozu ayırma

Arkadaşlar pek çoğumuz arazide gezerken içinde küle benzeyen bir şeyin olduğu tozlardan görmüşüzdür. Önemsemeyerek döktükten sonra altın tozu olabilme bilgisine ulaşıp çok ahlar vahlar çekmişizdir. Ben size kendi bildiğim bir yöntemi önereceğim. Arazide karşılaşırsanız deneyebilirsiniz

1- Kalaycıların kullandığı Nişadır tozunu bir tavaya atıp eritmeye başlıyoruz sonra eridiğinde içine 1-2 avuç bulduğumuz karışımdan ekliyoruz.. Tahta bir kaşıkla karıştırıp beklemeye başlıyoruz(yavaş yavaş kaynamaya devam edecek) eğer karışımda altın tozu var ise altın tozu bir yana diğer karışımlar bir yana toplanacak. Yine tahta kaşık yardımı ile altınları başka bir kaba ayırıyoruz.

çin imparatoru Altın Tozu yemesi

Çin imparatorları niçin altın tozu yerdi ?

Kurşunu altına, civayı gümüşe çevirmeye çalışanlara simyacı (ilm-i simyacı) denir. Simyacılar Orta Çağ’da ölümsüzlük iksiri, “ab-ı hayat” üretmeye de çalışırlardı. Avrupa’da Engizisyon Mahkemeleri büyücülük gerekçesiyle, simyacıları yakarak idam ettirirdi. Bu nedenle simyacılar gizli çalışırdı. Bazı simyacılar tesadüfen önemli kimyasal madde ve ilaçları keşfettiler.

Altın konusunu bırakıp kimyaya önem verenler, bu bilim alanını geliştirdi. Isaac Newton bile gizli bir simyacı idi. Uzun yıllar boyunca demir gibi paslanıp yok olmadığı için altın ölümsüz kabul ediliyordu. Ölümsüzlük ilacının, altın metalinde saklı olduğuna inanan çoktu. Bazı Çin imparatorları yemeğe altın tozu katarak ölümsüz olma peşinde koşmuştu. Hindistan’da halen tatlıların üzerine çok ince altın veya gümüş varak yayılarak özel misafirlere sunuluyor.

Sahte Altın Ve Gerçek Altını Ayırt Etme Yöntemi

Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.

Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın, bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde; 14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır.

Bir de şunu unutmamak gerekir ki; gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok daha ucuza satılmaz. Değeri neredeyse her yerde sabit olan bu madenin aşırı şekilde ucuza satılması akla ve mantığa aykırıdır, dikkat edilmelidir

Yorumlar

  1. Mehmet dedi ki:

    Slm bizim arkadaş kendi tarlasında giriyı anısatan kul gibi biley bulmuş ufaladıgın zaman elınde sim lekesı gibi parlak biley kaliyormüş bu ne acaba