Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Ermeni ve Rum Define Haritaları

Ermeni ve Rum Define Haritaları

Ermeni ve Rum define haritaları her zaman deri yada papirüs kağıdına çizilmezdi. Osmanlı döneminde kullanılan her cins kağıda harita çizdiklerini söyleyebiliriz. Osmanlı, 15. yüzyıldan itibaren doğudan ve batıdan bol miktarda ve her cinsten kağıt ithal edilmiştir. Batıdan gelen kağıtlar fihgranlı oldukları halde, doğudan gelenler filigransızdırlar. Bu filigranlar sayesinde doğu ve batı kağıtları birbirlerinden kolayca ayırt edilirdi.

Eski dönemlerde kâğıtlar, aslında cilalı olmazlardı ve doğrudan doğruya üzerlerine yazı yazılamazdı. Zira pürtükleri kalemin istendiği şekilde yürümesine mani olurdu. Ayrıca cilasız kâğıt, mürekkebi emerek yayardı. İşte eski hattatlar bunun için, kullanacakları kâğıtları evvela işleyerek mükemmel bir hale getirirlerdi. Bu suretle kâğıt hem mürekkebi emip yaymaz hem de kalem, üzerinde istendiği gibi yürürdü. Üstelik bu sâyede yanlış yazılan bir şeyi silmek ve yerine doğrusunu yazmak veya yazının arzu edilen yerine rötuş yapmak da mümkün olurdu.

  • Rum define haritaları ve ermeni define haritaları özellikle Ülkemizde çokça bulunan haritalardır. Bu haritalar  genelde Osmanlı dönemi haritalardır, harita yapımında kullanılan kağıdın cinsini incelerseniz haritanın Osmanlı dönemi olduğunu kolayca anlarsınız.

Rum ve Ermeniler Anadolu’dan göç etmek zorunda kalmışlardır. Can kaygısı ile acilen tüm servetlerini altına çevirmişlerdir. Ve bunu ileride tekrar gelebilirlerse kolaylıkla çıkarabilecekleri yerlere saklamışlardır. Kimi rum ve ermeni defineleri, define haritası ile kayıt altına alınmıştır. Ve sahiplerinin büyük bölümü bir daha göç ettikleri topraklarına dönememişlerdir.

Bunun yanında daha eskilere dayanan Rum ve Ermeni gömüleri de ülkemizde bolca mevcuttur. Rum ve Ermeni definelerini bulmak isteyen arkadaşlar, öncelikle Osmanlı Dönemi, Pontus Rum Devleti, Ermeni Krallığı, ve Selçuklu Bizans zamanları hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Ayrıca yaşlıların büyük bölümü, kulaktan dolma bilgilerle, eskiden şurası Rum köyüydü burası ermeni köyüydü şeklinde bilgiye sahiptirler. Elinizde harita varsa haritaya bakarak gömünün tam tarihini kestirmek mümkündür.

Define Haritaları Rum Gömüleri

Rum altınları genelde Rum evlerine saklanmıştır. Evlerin sahipleri gömüyü genelde ya evin bahçesine yada ev içerisinde kuyu açarak gizli bölmelere saklama alışkanlığına sahiptir. Rum evlerindeki temeller çok önemlidir, temel taşları arasında kesme olanlar varsa işte size gömü noktası.  Rumların yaşadığı yerlere yakınsanız bu tür definelerin belki de üstünde oturuyor olabilirsiniz. O nedenle öncelikle bulunduğunuz evin tarihini bir araştırılması gerekir.

Ermeni altınları ise evlere saklanmaktan ziyade açık arazide gömülü vaziyette bulunuyor. Özellikle Kars ve Van, Adana, Tarsus, Hatay, Kayseri Ermenilerin yoğun yaşadığı yerlerdir. Buralarda ermeni defineleri bulmak pekala mümkündür. Özellikle Adana Hatay ve Gaziantep bölgeleri önemlidir. Tehcirden önce Ermenilerin altınlarını evlerinin avlusuna yada Evin içerisindeki odalardan birine gömdüğüne şahit olmaktayız. Bu hazineleri gömen Ermeni ve Rumların torunlarının turist görünümünde ülkemize gelmektedir. Atalarına ait altınları aradıklarına da çok kez şahit olmaktayız.

  • Dikkat edin gömü zorluğu açısından ermeni gömüleri rumlardan farklıdır. Rumlar temel taşları yada ağaçların altına gömerek alınması imkansız şekil verirken ermeniler genelde çok derin olmayan gizli odalara gömü yaparlardı.  Yani rum parası gömülüp üzerine ağaç dikilir ermeni gömdüğünde ağacı üzerine değil yanına diker.

Evlere gelince, ermeni parayı evin muhtelif yerine gömerdi. Rumlar ise temel taşını oyup içine yerleştirdikten sonra taşı temele oturtur. Bu taşı çıkarsan ev göçer gibi temelin en sağlam taşlarındandır.  Ermeni paralarını eşkiyalar kolayca gasp edebilir ama rumlarınkini asla alamaz onlar daha sağlamcıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.