Define İşaretleriEşkiya BelgeleriErmeni Gömüleri
 

Kayada Yuvarlak Oyma İşareti Anlamları

Her definecinin karşılaştığı işarettir kayada yuvarlak oyma; çoğu mezar işaretidir. aslında mezarını bulması çok kolaydır; tabi bu biraz tecrübe ister. işi öğrenen herkes karşılaştığı 5 yuvarlak oymanın birinde mezarı mutlaka bulur. dikkatli baktığınızda oymaların bir tarafı biraz esik olur, daha çukurdur, kayanın orası biraz daha fazlaca tıraşlanmıştır; hemen o yöne bakarsın; ondan sonraki iş toprak yapısını incelemektir

Toprak yapısı yer şekilleri

Aslına bakılırsa mezar bulmanın en kolay yolu topraktan anlamaktan geçer, biyer vardır hafif şiştir ve oranın toprağı kazılıp tekrar doldurulduğu bellidir, işi bilen adam hemen anlar, birde tam öbekleri vardır; onlarda iyidir. kazılıp tekrar doldurulan toprak kestane rengi gibi boz durur, eğer araştıma yaptığınız toprak kahverengi yada kırmızı topraksa; burada yine fark olur; kazılıp tekrar doldurulan toprak diğer taraftan mutlaka farklıdır.

Çevrede kaya varsa hafifçe göz atın; eğer kaya mezar yapmaya müsait değilse kaya aralarına çok dikkat etmeyin; hemen yanlardaki toprak zemine odaklanın, yere saplanmış yarısı dışarıda yarısı içerine olan parça kayalardan pek hayır gelmez; düze çıkıp düz alanda toprak zemine yoğunlaşın.

Kayada Yuvarlak Oyma Yönü Bul

Oymalara su doldurarak yön bulmak en kolayıdır, suyu doldur nereden taşar akmaya başlarsa yön o taraftır. Yönü bulduğunuzda mesafeyide bulmak lazım bu biraz zordur. Suyun taşıp toprağa düştüğü yerden başlayıp metrelerce ileriye doğru araştırma yapın.

Mesela arazide dolaşırken öyle biyere denk geldinizki her yer oyma; işte burası mezarlık alanıdır. Burada çok mezar vardır. Bunlar genelde fakir mezarıdır. Ortalama 1 metre derinlikte çukur kazılıp içine ceset yerleştirildikten sonra üzeri kapatılır; bunlarda çok fazla ölü eşyasıda yoktur, cesetlerin çoğu insanın ana rahminde duruş şeklindeki gibi koyulur, yani ana karnında nasılsa topraktada aynıdır.

Roma ve Bizans oyma işaretlerinde mezar çok zaman dağın doğu tarafında olur, mezarlarda dağdan hafif sallandıktan sonra tam eteğe inmeden biraz yukarıdadır. Giriş yönleride yine aynı şekilde doğu taraftır. Hem güneye hemde kuzeye doğru gidip gelin; bu arada onlarca mezara rastlamak mümkündür. Zaten çoğuda açılmış mezarlardır. Buralarda birde istavroz varsa mezarın yakınındasın demektir.

Her bir yuvarlak oyma bir mezarı temsil eder; eğer kayada yuvarlak oyma fazlaysa burada birden fazla mezar vardır. Yuvarlağın biri anaç; yani büyükçe duruyorsa bunun mezarıda büyüktür. Yanlarındaki küçüklerde aynı ailenin küçük bireyleridir.

Bazı oymalar vardır deve gibi mezarı olur; bazılarının uyduruktur, oymaya bakarak mezarın hangi statüde olduğunu anlamak biraz zordur ama çoğu kendini belli eder. Eğer dikkatle oyulmuş simetrik bi şekilde yapılmışsa bunun mezarıda iyidir. Aslına bakılırsa mezarların oymaları tam yuvarlak değildir; biraz yanlara kayıktır; tam simetrik olanlara kuyu işaretidir. Yakınlara bakın su kuyusu vardır.

Resimli Anlatım

kayada yuvarlak oyma çözümü

Şimdi üst resme iyi bakın, bir oyma ne tarafa yön verir bu resmi çizerek anlatmaya çalıştım. Gördüğünüz gibi yön kayanın esik tarafında. Şimdi bu oymaya su doldursan nereden taşar toprağa düzer baktığınızda hemen anlarsınız. Verdiğim yön belli ama mesafe belli değil, bakın buradaki mezar kayanın hemen önünde olabilir; 100 metre ileridede olabilir. Şimdi 100 metre olması çok nadirdir; binde bir ama 50 metreye kadar dikkate alın.

oyma çözümü

Üst resimdekide aynı, bu iki resim size ne anlatmak istediğime güzel örnektir, bu oymada kayanın kenarına yapılmış hemen aşağıya yön vermiş, çoğu oymalar kaya kenarına yapılır; bazıları tam göbeğe yapılır, tam göbeğe yapılanın mutlaka bir tarafı esiktir.

örnek kayada yuvarlak oyma çözümü

Bazı kayalar vardır üzeri oymadan geçilmez onların mezarları kenara yakın olan oyma tarafındadır, yani şöyle; kayaya iyi bak en kenarlarına bak, kezara en yakın oyma hangisiyse yön o taraftır. Bunada bir örnek bulmalıyım yoksa karıştıracaksınız. Başın aşağı resme en kenarlardaki oymalara sırtını ver karşına bak. işte yön burasıdır. Mesela aşağı resmin bi ton mezarı var onlarıda bilin.

Size bir resim daha atıyorum; bu resimdeki oymalar gözdür; kaplumbağanın gözü; bu kaplumbağa tam olarak mezara bakar, kaplumbağa mezarları gallevi olur, bilge insanların mezarıdır; belkide filozof mezarı emin değiliz. Bildiğimiz tek şey baba adamdır mezar içinde yok yoktur ne ararsan bulursun.

Kaynak: Define Sohbeti MendereS

Yorumlar

  1. Mehmet Aydin dedi ki:

    Bir yerde kaya üzerinde 3 adet çok düzgün yuvarlar oyma gördüm , derinlikleri 5 cm idi ama iç tabanda düzdü,ebatları sağdan sola 15-10-5 cm idi,,en sağ başta parmaklar açık sağ el işareti vardı fakat belli belirsiz 6 parmak vardı,,bu mezarmi,,mezar ise boşmu dolumu

  2. Koroglu dedi ki:

    Siz bayagi bir filozif olmussunuz buyuk buyk hayalleriniz olmali bu oyma isaretlerinin olduguyerlerde mezar yada mezarlik olur sunu canagidir olukere birseyler ikram edilir ne gomu su ne hazinesi ne bilge adami uydurnayin

  3. Erdal dedi ki:

    İki oyma var birtanesi 150cm lik genizlikte ikincisi ise büyük oymanin hemen 50 cm lik sağ tarafına düşüyor küçük olana şu dökünce hemen Kaya’nın dibinie doğru gidiyor diğer büyük oyma ise ortasinda hafif biraz oyma var ve ve bu büyük oymanin içinde ise boydan boya bi isaret parmağı kalınlığında catlaklik var bu ne anlama geliyor mezar hemen suyun düştüğü yerdemi yoksa başka yerlerde mi şimdiden yardımınız için teşekkürler

  4. korhan dedi ki:

    merhaba hocam güzel yerlerimiz var fakat çözemiyoruz halka haç kaplumbağa deve ayak izi horasanla örülü yer iletişime geçersek resim atabilirim

  5. Neco dedi ki:

    Korhan bölge neresi yardımcı oluruz